Photonews

Zorgsector wil drie jaar na start coronapandemie het mondmasker kwijt

Bijna drie jaar nadat mondmaskers verplicht werden in de Belgische ziekenhuizen, willen de zorginstellingen het masker nu weer af. Laat de ziekenhuizen bij hoge viruscirculatie zelf bepalen wanneer ze tijdelijk maskers verplichten, zegt Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent in "De ochtend" op Radio 1.

Sinds 4 mei 2020 was het dragen van een mondmasker verplicht in alle ziekenhuizen. Maar bijna drie jaar na de invoering van die regel, willen de ziekenhuizen het masker weer af, zo schrijven de kranten van Mediahuis.

"De tiende golf is zijn hoogtepunt voorbij en de lente komt eraan", zegt Frank Vermassen, hoofdarts van het UZ Gent in "De Ochtend" op Radio 1. "Ik denk dat het hoog tijd is om de algemene mondmaskerplicht in de ziekenhuizen af te schaffen."

Ook Margot Cloet van Zorgnet Icuro deelt die mening. "Ik denk dat het vandaag niet meer logisch is wanneer je je zus gaat bezoeken die bevallen is je het wel moet aandoen, maar dat het bij je oma of opa in het woonzorgcentrum niet meer nodig is."

Disproportioneel

"We zien ook dat het steeds moeilijker wordt om die mondmaskerplicht te handhaven", gaat Vermassen verder. "Veel patiënten zijn het niet meer gewoon om een masker te dragen, vergeten het ook vaak en als ze dan in het ziekenhuis aankomen, moeten we hen daar op aanspreken."

"De maatregel wordt stilaan ook disproportioneel en kan niet echt meer verantwoord worden op basis van covid. Maskers dragen is goed in een aantal omstandigheden, wanneer een virus circuleert of er veel infecties zijn. Maar de discussie om het gewoon te laten vallen, voeren we steeds vaker."

Vermassen krijgt daarbij bijval van de eerstelijnszorg. "We mogen niet in maskermoeheid vervallen. De maatregel moet proportioneel worden ingezet", zegt Jeroen van den Brandt van huisartsenvereniging Domus Medica in Het Nieuwsblad.

Ziekenhuizen willen zelf regels bepalen

De bepaling van de regels kan volgens Vermassen beter overgedragen worden aan de hoofdartsen die kunnen ingrijpen bij veel viruscirculatie en in uitzonderlijke gevallen kan er zelfs een tijdelijk "nationaal laagje" bijkomen. 

De discussie om de maskerplicht gewoon te laten vallen, voeren we steeds vaker
Frank Vermassen, hoofdarts UZ Gent

"We mogen ook niet vergeten dat het masker voor het personeel een last is die bovendien de patiënt-artsrelatie onder druk zet. Gelaatsuitdrukkingen zijn niet meer zichtbaar en dat hindert de communicatie", zegt Vermassen.

BEKIJK - Ziekenhuizen willen af van mondmaskerplicht:

Videospeler inladen...

"Vanzelfsprekend zal het bij bepaalde patiënten of op bepaalde afdelingen nog nodig blijven, ook tijdens bepaalde periodes in het jaar waarin infectiesziektes sterk rondgaan. Maar in het algemeen mag de plicht voor ons echt wel verdwijnen", zegt Cloet.

Vermassen ontkent niet dat er in de maatschappij nog corona rondgaat, maar benadrukt dat die minder zware symptomen veroorzaakt en minder ziekmakend is. 

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) laat op Twitter weten dat ze de vraag van de ziekenhuizen zal ondersteunen op het overleg met de andere ministers van Volksgezondheid.

Beluister hier het gesprek met hoofdarts Frank Vermassen (UZ Gent) in De Ochtend

Meest gelezen