AFP or licensors

Honderdduizenden Fransen alweer de straat op tegen optrekken pensioenleeftijd

In Frankrijk zijn opnieuw honderdduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de geplande verhoging van de pensioenleeftijd. Volgens de vakbonden waren er in totaal een miljoen betogers, volgens de ordediensten 368.000. Het lijkt erop dat het aantal betogers deze keer lager is dan bij vorige betogingen tegen de hogere pensioenleeftijd. 

De grootste betoging vandaag was in de hoofdstad Parijs, waar volgens de vakbonden 300.000 zijn komen opdagen. Dat is heel wat minder dan bij voorgaande betogingen.

Ook elders in Frankrijk vonden betogingen plaats. Alles samen ging het om een miljoen betogers, zeggen de vakbonden. De ordediensten houden het op 368.000 betogers.

De regering van president Emmanuel Macron wil de pensioenleeftijd optrekken naar 64 jaar. Volgens de regering is dat nodig om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Nu ligt de pensioenleeftijd nog op 62 jaar, heel wat lager dan in de meeste andere Europese landen.

De pensioenhervorming ligt erg moeilijk in Frankrijk. De voorbije weken waren er in heel het land herhaaldelijk betogingen en stakingen.

Tijdens zijn eerste ambtstermijn heeft president Macron ook al eens geprobeerd om een pensioenhervorming door te voeren, maar ook toen stuitte dat op veel protest, wat uiteindelijk ook tot afstel leidde.

BEKIJK - Pensioenprotest en brandende vuilnisbakken in Parijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen