Premier Li Qiang en de Chinese president Xi Jinping.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Li Qiang, bondgenoot van Chinese president, wordt nieuwe Chinese premier

In China is Li Qiang gisteren benoemd tot nieuwe premier. Dat gebeurde bij een stemming tijdens het Volkscongres. Qiang wordt gezien als een van de dichtste medestanders van de Chinese president Xi Jinping en moet helpen om de economie nieuw leven in te blazen.  

De 63-jarige Li Qiang wordt de nieuwe Chinese premier, hij kreeg 2.936 stemmen achter zich. Drie leden stemden tegen en acht onthielden zich. 
Qiang volgt Li Keqiang op, die sinds 2013 premier was. De Chinese premier staat aan het hoofd van de Staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van het land. Hij staat in voor de dagelijkse leiding van het land en het voeren van het macro-economisch beleid. 

Qiang wordt gezien als een pragmaticus en zal de taak krijgen om de economie van China nieuw leven in te blazen.

Li Qiang was tussen 2004 en 2007 kabinetschef van Xi Jinping, toen die laatste aan het hoofd stond van de partij in de oostelijke provincie Zhejiang. Tijdens de pandemie hield Qiang toezicht op de strikte afsluiting van Shanghai, waar er veel ongenoegen over heerste bij de inwoners. 

Historische derde ambtstermijn Xi Jinping

Gisteren werd Xi Jinping voor een historische derde ambtstermijn verkozen. Op het partijcongres in oktober had Xi Jinping ook al een derde ambtstermijn gekregen als secretaris-generaal van de communistische partij.

Daarvoor moesten de geldende limieten wat betreft maximumleeftijd en het aantal ambtstermijnen wel aangepast worden. De ideologie van Xi en zijn leidersrol zijn sinds dat congres ook verder in de grondwet van de partij verankerd.

Morgen worden naar verwachting nieuwe ministeriële benoemingen aangekondigd.

De 63-jarige Li Qiang
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen