Zaterdag was het fris, maar bleef het droog. Het is nog even wachten op een lente-doorbraak.
Foto Luc Marcelis

Na de zon komen de wolken: zacht en zwaarbewolkt vandaag (en morgen 17 graden, maar wel veel wind)

Het weer blijft een achtbaan van hoogtes en laagtes, typisch voor de maand maart. Gisteren was het zonnig, maar koud, vandaag wordt het zachter, maar zwaarbewolkt. Morgen kunnen we temperaturen van 17 graden verwachten, maar het zal door de strakke wind veel frisser aanvoelen. En vanaf dinsdag duiken we weer onder de 10 graden.

Het weer blijft bokkensprongen maken. Vrijdag was het een vreemde dag, met zachte temperaturen tot bijna 10 graden in de ochtend, en nog amper 2 graden in de vooravond. Ook gisteren startte fris, maar in de loop van de dag kregen we veel zon. Een lentegevoel, zowaar, als je de koude temperaturen even vergat. Vandaag is het alweer een ander beeld: zacht, maar zwaarbewolkt met regen en motregen. Het is typisch voor de maand maart, een scharniermaand voor het weer bij ons. 

Echte lente is voorlopig nog niet in zicht

Vandaag is het eerst zwaarbewolkt tot betrokken met wat lichte regen of motregen. In de loop van de dag verschijnen er vanaf het westen opklaringen, maar kan er ook nog een enkele bui vallen. Het wordt zacht met maxima van 8 graden in de Hoge Venen tot 12 graden in het centrum van het land. Er waait wel een strakke wind uit westzuidwest, meldt het KMI.

Maandag komt het goede nieuws vooral van de temperatuur, die verder doorschiet naar maxima tot 17 graden in de Kempen en het centrum van het land. Maar het wordt winderig, waardoor het allemaal wat frisser zal aanvoelen. Er zal eerst ook nog veel bewolking en regen zijn. In de loop van de dag wordt het wisselvallig met opklaringen maar ook buien. De zuidwestelijke wind waait in het binnenland vrij krachtig met rukwinden van 60 tot 75 kilometer per uur. Aan zee waait er een krachtige tot zeer krachtige zuidwestenwind met rukwinden tot rond 85 kilometer per uur.

Dinsdag valt de temperatuur alweer terug. Het wordt wisselvallig met doorgaans veel bewolking. In de onstuimige atmosfeer ontstaan maartse buien. Een donderslag is niet uitgesloten. 's Avonds gaat het in de Ardennen sneeuwen. Het wordt gevoelig frisser met maxima van 4 tot 9 graden. Bovendien staat er nog altijd een strakke wind, met rukwinden tot mogelijk 80 km/u. 

Woensdag is het nog licht wisselvallig met een wisselende bewolking en kans op enkele maartse buien, maar minder dan op dinsdag. Langs de Franse grens wordt het in de loop van de dag zelfs helemaal droog. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en plaatselijk 8 graden in de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen.

Donderdag en vrijdag krijgen we in een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming waarschijnlijk enkele regen- en buienzones te verwerken. Het wordt wel zachter met temperaturen tot 10 graden op donderdag en 14 graden op vrijdag.

Zaterdag zou het gedeeltelijk bewolkt zijn met vooral in de namiddag of avond kans op buien. Het blijft zacht met maxima rond 13 graden in het centrum.

BEKIJK - Het meest recente weerbericht (11 maart 2023, 20u):

Videospeler inladen...

Meest gelezen