AFP or licensors

Merapi-vulkaan in Indonesië is opnieuw uitgebarsten

Op het Indonesische eiland Java is de vulkaan Merapi opnieuw uitgebarsten. De Merapi wordt beschouwd als de actiefste vulkaan van Indonesië. Volgens het Centrum voor Vulkanologie ontsnapte vanmiddag gedurende twee minuten een hete aswolk uit de krater. Er is nog geen evacuatiebevel uitgevaardigd.

De Merapi is meer dan 2.900 meter hoog. Het is een zogenoemde stratovulkaan, een hoge kegelvorminge vulkaan met steile hellingen met vaak explosieve uitbarstingen. Tijdens zo'n uitbarsting raast vaak een gevaarlijk mengsel van stof, rots, lava en heet gas van de hellingen naar beneden. 

De vulkaan ligt ongeveer 35 kilometer ten noorden van de stad Yogyakarta, in Midden-Java. 

In 2010 kwamen bij een zware uitbarsting van de Merapi meer dan 340 mensen om het leven en sloegen tienduizenden anderen op de vlucht. Sinds eind 2020 geldt opnieuw een verhoogd alarmniveau. 

In Indonesië zijn er bijna 130 actieve vulkanen. De eilandenstaat ligt op de zogenoemde Pacific Ring of Fire, een gebied rond de Stille Oceaan met veel vulkanische activiteit waar geregeld ook aardbevingen plaatsvinden.

BEKIJK - De Merapi spuwt enorme aswolken de lucht in:

Videospeler inladen...

Meest gelezen