OverKop en jeugdwerking in Mechelen slaan de handen in elkaar om nog meer jongeren te bereiken

In Mechelen heeft OverKop een nieuw onderkomen gevonden in twee locaties in de J@M-lokalen van Oud Oefenplein en Abeel. Daar kunnen alle jongeren tussen 12 en 25 jaar voortaan terecht, ze vinden er een luisterend oor en kunnen gewoon zichzelf zijn. Daarmee lijkt OverKop na bijna 6 jaar werking in Mechelen in een degelijke structuur én infrastructuur ondergebracht te zijn.

Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tussen 12 en 25 jaar kunnen binnenstappen, ongeacht achtergrond, seksuele oriëntatie, afkomst, enz. Jongeren kunnen er een luisterend oor vinden of gewoon zichzelf zijn. Mechelen heeft nu twee OverKop-huizen wat de toegankelijkheid nog versterkt.

Overkop Mechelen startte in 2017 op de Battelsesteenweg. Vier jaar later verhuisde de werking naar het Douanegebouw. Begin dit jaar ging de nieuwe werking van start en verkaste OverKop vanuit het Douaneplein naar J@M-locaties Oud Oefenplein en Abeel. CAW (JAC) en CGG De Pont zijn daar als hulp- en zorgverleners ook aanwezig op de instuifmomenten in J@M en bouwen bruggen naar de geestelijke gezondheidszorg en andere partners. 

Ingebed in jeugdwerk

“We hebben dus oplossingen gezocht en gevonden om OverKop een nieuwe, volwaardige wending te geven,” vertelt schepen van Jeugd en Preventie Abdrahman Labsir (Open VLD). “In andere steden zien we dat dit initiatief ingebed zit binnen het jeugdwerk. Jeugdwerkers bevinden zich al in buurten waar kwetsbare jongeren wonen en zij hebben tonnen ervaring met de organisatie van instuifmomenten.”

“De J@M-werkingen Oud Oefenplein en Abeel gaven graag gehoor aan de vraag van de stad om OverKop in te kapselen,” vult J@M-voorzitter Dirk Letens aan. “Zo wordt het project verankerd in de wijkwerking van Noord en Zuid. Jongeren kunnen makkelijker binnenspringen en we steken onze voelsprieten in heel Mechelen uit. Daar dragen de overige zes J@M-werkingen eveneens hun steentje toe bij. J@M en OverKop versterken zo elkaar.” 

Happy Mood Places

“We hebben ook nog Happy Mood Places dat jongeren in hun omgeving opzoekt en ze naar de Overkop-huizen probeert toe te leiden," legt schepen Abdrahman Labsir uit. “De twee OverKop-huizen en de actieve werking vullen elkaar aan: Happy Mood Places focust zich enerzijds op de toeleiding vanuit scholen, pleintjes, hangplekken, enz. naar de vaste instuifwerking van OverKop. Daarnaast blijft het project ook investeren in andere bestaande jeugdwerkingen zoals Groep Intro, Douanegebouw, ...”

Meest gelezen