Paul Magnette herverkozen als voorzitter PS

Paul Magnette is herverkozen als voorzitter van de Parti Socialiste (PS), de Franstalige socialisten. Hij kreeg 93,5 procent van de stemmen en was de enige kandidaat. Bij de interne verkiezingen was er een participatiegraad van 33,8 procent. Het nieuwe mandaat van Magnette geldt voor vier jaar.

Paul Magnette is in oktober 2019 voor een eerste keer verkozen als kopman van de Franstalige socialisten. Toen haalde hij 95,4 procent van de stemmen.

In 2007 is Magnette naar voren geschoven als de "coming man" van de PS door toenmalig zwaargewicht Elio Di Rupo. Hij moest de door corruptie geteisterde partijafdeling van Charleroi schoonmaken. Sindsdien heeft hij verschillende politieke mandaten gehad, zowel in de federale als in de Waalse Gewestregering. Sinds 2013 is hij burgemeester van Charleroi.

Naar eigen zeggen willen de Franstalige socialisten naar de verkiezingen van 2024 trekken met een "sterk en progressief project dat een antwoord biedt op de verwachtingen van de mensen". Sociale vooruitgang, verdediging van de verworven rechten en het klimaat zullen daarbij volgens de PS centraal staan.

De PS heeft ook nieuwe voorzitters voor haar regionale federaties gekozen. In elf van de veertien lokale afdelingen was er maar één kandidaat. 

In Charleroi is staatssecretaris voor Relance, Strategische Investeringen en Wetenschapsbeleid Thomas Dermine herkozen, in Brussel Kamerfractieleider Ahmed Laaouej en in de machtige Luikse federatie Frédéric Daerden, minister in de Franse Gemeenschapsregering.

Meest gelezen