Europese primeur: skelet van echte T.rex te koop

In april gaat "Trinity", het fossiele skelet van een Tyrannosaurus rex, onder de hamer in Zwitserland. Geschatte opbrengst: tussen 6 en 8 miljoen euro.

Fans van "Jurassic Park" en andere dinofielen opgelet: er wordt een volledig geraamte van een Tyrannosaurus rex te koop aangeboden in Zürich. Dat is een Europese primeur, zegt veilinghuis Koller. In de Verenigde Staten zijn al drie dergelijke skeletten geveild. De meeste exemplaren staan al jaren in musea over de hele wereld. En ze zijn hoe dan ook uiterst zeldzaam.

TRX-293, koosnaampje “Trinity”, is 3,9 meter hoog en 11,6 meter lang. Van 29 maart tot 16 april is het T.rex-gebeente te bekijken in het veilinghuis in Zürich. Op 18 april wordt het geveild. De prijs wordt geschat tussen 6 en 8 miljoen euro, maar de opbrengst zou wel eens veel hoger kunnen uitpakken, want er zijn veel liefhebbers.

Samengesteld skelet

Het skelet van Trinity, afkomstig uit een Amerikaanse privéverzameling, is goed geconserveerd en gerestaureerd. Het is een samengesteld geheel uit botten van drie T.rexen die tussen 2008 en 2013 werden aangetroffen in de Verenigde Staten. 

Het veilinghuis Koller wil transparant zijn over de precieze herkomst van de botten. Vorig jaar werd de verkoop van een andere T-rex afgeblazen bij veilinghuis Christie’s in Hong Kong, omdat er twijfel was gerezen over delen van het gebeente.

Gefortuneerde verzamelaars tellen astronomische bedragen neer voor fossiele skeletten van dinosauriërs, vaak tot spijt van musea. In New York werd in 2020 een T.rex afgehamerd op bijna 32 miljoen dollar. Vorig jaar werd een Deinonychus antirrhopus verkocht voor 12,4 miljoen. Dat dier was de inspiratiebron voor de velociraptor in de film “Jurassic Park” van Steven Spielberg.

Tot op vandaag zijn maar 32 skeletten van volwassen T.rexen gevonden. Het waren mee van de grootste roofdieren die ooit op aarde hebben geleefd, een slordige 67 miljoen jaar geleden. 

Meest gelezen