Forest & Friends vzw

Varkensasiel in Diest voert opnamestop in

Varkensasiel Forrest & Friends in Kaggevinne (Diest) neemt voorlopig geen extra dieren meer aan. “Wij hebben onze maximumcapaciteit bereikt”, zegt Jo Dirix van het asiel. "Er zijn gewoon te veel dieren waar niemand meer naar wil kijken."

Varkensasiel Forrest en Friends in Kaggevinne bij Diest vangt verwaarloosde dieren en voor de vleesindustrie afgeschreven dieren op. Het gaat niet alleen om varkens, maar ook om schapen, geiten, melk- en vleesrunderen, hanen, kippen en duiven. Maar ook mensen die hun huisdier niet meer willen, kunnen er terecht. Alleen honden en katten zijn niet welkom. 

Opnamestop

Momenteel worden er 300 dieren opgevangen in het asiel en daar blijft het voorlopig ook bij. "Want ons asiel zit overvol", vertelt Jo Dirix. "We moeten noodgedwongen een opnamestop invoeren. Er worden wel nog wat plaatsjes vrijgehouden voor heel dringende gevallen, voor als de diereninspectie langskomt met verwaarloosde dieren bijvoorbeeld. Maar voor de rest kunnen hier geen dieren meer terecht."  

We vragen aan de overheid maatregelen zodat dieren niet meer à volonté gekweekt worden om te verkopen

Jo Dirix , Forest & Friends vzw

Volgens Dirix zijn er verschillende redenen waarom er zoveel dieren naar het asiel worden gebracht. "Het is vooral een combinatie van factoren. Tijdens corona hebben veel mensen impulsaankopen gedaan, die willen hun huisdier nu kwijt. Anderzijds is er een economische crisis, mensen kunnen niet meer betalen voor de verzorging van hun dieren. En er worden ook gewoon te veel dieren te koop aangeboden. Daarom vragen we aan de overheid om maatregelen te nemen zodat dieren niet meer à volonté gekweekt kunnen worden om dan verkocht te worden." 

Asielen vol

Ook de dierenasielen van Mechelen en Sint-Truiden zouden volgens Dirix vol zitten. Ook de Leuvense schepen van Dierenwelzijn, Thomas Van Oppens (Groen), kaartte het probleem van de overvolle asielen onlangs nog aan. Voor een verwaarloosde hond in Leuven kon er met moeite een plaatsje gevonden worden in een asiel. 

Meest gelezen