Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Jambon na kritiek van boeren op stikstofakkoord: "Natuurlijk is er perspectief"

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft de Vlaamse regering met het stikstofakkoord wel degelijk voor perspectief gezorgd voor jonge boeren. Hij zei dat in "De zevende dag" na kritiek van enkele landbouwers die zich zorgen maken over het akkoord. "We zijn hier een reconversie van een hele sector aan het doen, net zoals met de Limburgse mijnen."

In "De zevende dag" kreeg Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kritiek te slikken van enkele boeren op het stikstofakkoord. Ze stelden dat er "ontzettend veel onduidelijkheid" is en dat er "geen garanties zijn". Ook de vergoedingen voor boeren die hun bedrijven sluiten, noemden ze "schandalig". 

"Is 3,6 miljard euro schandalig?", reageert Jambon. "Ik vind dat heel veel geld." In die 3,6 miljard euro is overigens ongeveer 2,5 miljard euro voorzien voor de landbouw. De minister-president probeert daarom te sussen: "Het akkoord is vrijdag gemaakt. Natuurlijk moet dat nog in concrete dingen worden omgezet. Wij weten hoe dat er gaat uitziet, maar dat is nog niet tot bij die mensen gekomen. Die teksten komen in de komende dagen online."

"Natuurlijk is er perspectief voor de boeren", benadrukt hij. "Landbouwbedrijven die dat nog niet gedaan hebben, zullen bijvoorbeeld een aantal investeringen moeten doen. Voor jonge boeren - maximum 45 jaar oud - zal de belastingbetaler twee derde van die investeringen dragen. Als je dan zegt: de regering doet niks voor de jonge boeren: dat is toch bij de haren gegrepen."

BEKIJK - Jambon: "We kopen die bedrijven nu uit en als dat gebeurd is, is dat voorbij":

Videospeler inladen...

Reconversie

Heeft de Vlaamse regering daarmee dit akkoord "afgekocht"? En waren die miljarden dan misschien niet beter ingezet om leerkrachten of kinderverzorgster aan te werven of plekken op de wachtlijsten in de zorg weg te werken? 

"Dit zijn eenmalige bedragen", benadrukt Jambon, "terwijl we de budgetten in de zorg met meer dan een miljard verhoogd hebben: dat zijn recurrente bedragen, die dus elk jaar terugkomen. We kopen die bedrijven nu uit en als dat gebeurd is, is dat voorbij. Dat weegt niet jarenlang op de begroting. Maar we zijn hier een reconversie van een sector aan het doen, net zoals met de Limburgse mijnen. Daar is toen ook veel geld naartoe gegaan."

Meest gelezen