Zeldzame zwarte ibissen lokken honderden vogelspotters naar Babbelbeekse Beemden in Duffel

Het natuurgebied Babbelbeekse Beemden in Duffel, Lier, krijgt dezer dagen honderden vogelliefhebbers op bezoek. Ze komen er de drie zwarte ibissen bewonderen die daar in februari neergestreken zijn en er nu al twee weken verblijven.

Vogelkenner Hannes Giglot merkte ze als eerste op: “Toen ik op 22 februari in de Babbelbeekse Beemden trekvogels stond te tellen, zag ik plots drie vreemde snuiters invallen in de overstromingsweide. Meteen besefte ik om welke zeldzaamheid het ging en verwittigde ik andere vogelspotters, die meteen naar daar afzakten. Ondertussen zitten de ibissen nog steeds in het gebied en laten zich vaak fantastisch bekijken.”

“De zwarte ibis is een Zuid-Europese soort waarvan de populaties enorm fluctueren”, vertelt Hannes. “De laatste jaren doen ze het beter en komt de soort al in Zuid-Frankrijk tot broeden. Rondzwervende vogels worden ook steeds vaker noordelijker waargenomen, al blijft het hier echt wel een zeldzaamheid."

Positieve evolutie

Dat de zwarte ibissen de Babbelbeekse Beemden kiezen om enkele weken te verpozen is volgens Natuurpunt-conservator Johan Asselberghs niet zo toevallig. “Eerder streken hier ook al zilverreigers en een grote groep ooievaars neer", zegt Johan Asselberghs. “Het natuurgebied wordt meer en meer opgemerkt door overvliegende vogels en ligt er momenteel ideaal bij voor watervogels. In de Babbelbeekse Beemden houden we het water vast in plaats van het versneld af te voeren. Ook watersnippen, wintertalingen en grote zilverreigers voelen zich hierdoor perfect thuis en dat zal in de toekomst alleen maar beter worden door het aankoopbeleid en beheer."

Meest gelezen