© VRT Joost Joossen

Het einde van een tijdperk: weerman Frank Deboosere gaat volgende week met pensioen

VRT-weerman Frank Deboosere (64) presenteert op maandag 20 maart zijn allerlaatste weerbericht. Na 36 jaar trouwe dienst gaat hij met pensioen. VRT zet de bekendste weerman van Vlaanderen in de bloemetjes met het gelegenheidsprogramma "Dank weerman Frank", vlak na zijn allerlaatste weerpraatje komende maandagavond op Eén en VRT MAX.

Frank Deboosere neemt op een symbolische dag afscheid als weerman: op 20 maart start de lente van 2023. Omdat hij later dit jaar 65 wordt, gaat Deboosere met pensioen, na een carrière van maar liefst 36 jaar als VRT-weerman op radio en televisie. Voor het VRT-publiek is hij door de jaren heen een vaste waarde geworden.

In maart 1987 is Frank Deboosere - met een diploma fysica én Nederlands-Engels-geschiedenis op zak - aan de slag gegaan bij de toenmalige BRT als één van de opvolgers van die andere Grote Naam: weerman Armand Pien. Samen met zijn echtgenote Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter wordt Deboosere door Pien zelf klaargestoomd om het weer te presenteren. 

Frank heeft dan nog een kenmerkende, donkere snor, die hij pas in 1999 afscheert. In 1993 krijgt Deboosere versterking van Sabine Hagedoren. Vanaf 1997 vormen zij meer dan 20 jaar lang de vaste weertandem van de VRT. In 2019 komt Bram Verbruggen bij het weerteam als derde presentator.

Het weer stopt nooit. Zelfs God kon zeggen "op de zevende dag rust ik", maar dat geldt niet voor weermannen- en vrouwen.

Frank Deboosere
De jonge Frank Deboosere (uiterst rechts) werd samen met zijn vrouw Hilde Simons, en ook Georges Küster en Bob De Richter opgeleid door weerman Armand Pien (centraal) om hem op te volgen
Zo leerde televisiekijkend Vlaanderen een jonge Frank Deboosere kennen: met krullen en een snor
Koninklijk bezoek aan de VRT Nieuwsdienst: ook Frank Deboosere mag koning Filip en koningin Mathilde begroeten
©Joost Joossen

Deboosere maakt zijn debuut op 12 maart 1987, bijna dag op dag 36 jaar voor zijn allerlaatste weerpraatje. Gedurende zijn hele carrière heeft hij ongeveer 100.000 (!) weerberichten gepresenteerd. 

"Dat aantal: ik kon het zelf ook niet geloven, maar het is echt in die orde. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren. Anders hou je ook niet zoveel jaren vol. Het weer stopt ook nooit. Zelfs God kon zeggen: "De zevende dag rust ik". Maar dat geldt niet voor weermannen en -vrouwen."

36 jaar carrière: dat zijn 100.000 weerberichten in verschillende decors
© VRT

Deboosere gaat de geschiedenisboeken in met enkele legendarische quotes op zijn naam. "Morgen zijn we er weer met meer weer", bijvoorbeeld. Ook de termen "ochtendgrijs", "winterprik" en "lenterig" zijn door Deboosere in het leven geroepen en worden nu ook door andere weermannen en -vrouwen gebruikt.

Zo maakte Vlaanderen in 1987 kennis met Frank Deboosere:

Videospeler inladen...

Gelegenheidsprogramma als afscheidscadeau

Aan het "tijdperk Deboosere" komt nu een einde, maar niet zonder de weerman uitgebreid in de bloemetjes te zetten met het gelegenheidsprogramma "Dank weerman Frank". Dat wordt uitgezonden op maandag 20 maart om 19.45 uur op Eén en VRT MAX, meteen na het journaal van 19 uur en Debooseres laatste weerpraatje op televisie.

Over het programma wil VRT nog niet te veel kwijt, maar het wordt een ode aan Deboosere "zoals we hem kennen en nog niet kennen", klinkt het. Na 36 jaar carrière is er natuurlijk een pak archiefmateriaal om nog eens boven te halen, en ook de collega's van Deboosere komen aan het woord.

Passie voor sterren en het klimaat

Gedurende zijn carrière heeft Deboosere naast het weerbericht ook twee wetenschapsprogramma's gepresenteerd. Hij deelt in uiteenlopende programma's zijn kennis over weerfenomenen en zijn passie voor sterrenkunde met een breed publiek. Deboosere is actief vrijwilliger bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, officieel ambassadeur van de sterrenkunde én erelid van de vereniging voor sterrenkunde.

Deboosere onderhoudt ook een eigen website met weetjes over weerfenomenen. Hij maakt er ook een erezaak van om een begrijpelijk weerbericht te brengen voor iedereen. In 1997 wordt Deboosere daarom bekroond met de Wablieft-prijs voor klare taal. 

Zijn passie voor het klimaat en milieu is zo groot, dat Deboosere er een eigen podcast aan wijdt: "Planeet Frank".

De weerman is ook erg begaan met het milieu en het klimaat. Deboosere heeft meerdere boeken geschreven en met "Planeet Frank" heeft hij zijn eigen podcast over weer en klimaat. Ook in zijn weerpraatjes besteedt hij aandacht aan de opwarming van de aarde. Hij wijst zijn publiek op de gevaren van fijn stof, ozonsmog, uv-straling en CO-vergiftiging. 

Als "Het Groene Milieumannetje" geeft hij in het programma "Man bijt hond" in een knalgroen pak tips om energie te besparen. Deboosere pendelt als overtuigd fietser zelf jarenlang met de fiets naar VRT, tot hij in 2013 zijn elleboog breekt na een ongelukkige val.

Als voorzitter en trotse ambassadeur van Kom op tegen Kanker is Frank Deboosere al jaren één van de drijvende krachten achter de solidariteitsactie

Naast weerman is Deboosere sinds 2003 fiere campagneleider van Kom op tegen Kanker: een organisatie waar hij vol enthousiasme zijn schouders onder zet. Als campagneleider is hij al jarenlang de trekker van de solidariteitsacties om geld mee in te zamelen.

In 1995 presenteert Frank Deboosere zijn eigen wetenschapsprogramma, "Alle vijf".
Weerman Frank wordt op 1 september 2017 even treinbegeleider Frank, naar aanleiding van een actie van Eén rond de eerste schooldag.
© VRT Jokko
Frank Deboosere en Sabine Hagedoren zijn meer dan 20 jaar lang de vaste weertandem van VRT.

Het afscheid van Frank Deboosere staat niet enkel centraal in de televisiespecial "Dank weerman Frank" op maandag 20 maart om 19.45 op Eén en VRT MAX. Ook op de andere VRT-netten zal de laatste werkdag van de weerman niet onopgemerkt voorbij gaan. 

Onder meer ​VRT NWS heeft hier aandacht voor, van "Het journaal" tot "Karrewiet" en Instagramkanaal "NWS.NWS.NWS." Ook Radio2 laat zijn geliefde weerman niet zomaar gaan. Op zaterdag 18 maart is Deboosere naast vaste weerman van dienst ook de weekgast in "De weekwatchers" bij Radio2. En op zijn laatste werkdag zwaaien "Goeiemorgen Morgen!" en "Ann&Daan" hem feestelijk uit. 

Meest gelezen