Spotify lanceert "AI-radio" met persoonlijke dj-praatjes: luisteren we straks allemaal naar ons eigen radiostation? 

De populaire muziekdienst Spotify, met zo'n 450 miljoen gebruikers wereldwijd, stelde enkele dagen terug zijn nieuwste snufjes voor. Eén toepassing springt daarbij in het oog, met name een door AI (Artificiële Intelligentie) aangestuurde privé-radio: je favoriete songlijst mét persoonlijke AI dj-aankondigingen erbovenop. Luidt dit het einde in van conventionele radio? 

Volgens Peter Van de Veire, radiofenomeen sinds 1999 en Radio2-dj van "Goeiemorgen morgen!", alvast niet. "Bij de start van muziekzender MTV werd radio ook al eens doodverklaard en kijk, 40 jaar later zien we nog altijd een wildgroei aan radio's in allerlei niches en vormen."

Natuurlijk staat het medium volgens hem constant voor nieuwe uitdagingen, maar dat heet nu eenmaal vooruitgang. Van de Veire neemt het dan ook sportief op: "De concurrentie van AI zal mij, als klassieke radiomaker, alleen nog scherper en relevanter uit de hoek doen moeten komen".

BEKIJK - De spot van Spotify-radio geeft meteen een goed idee van de toepassing:

Ook vertrouwde Radio 1-stem Evert Venema blijft er rustig onder: "Ik denk dat de kracht van radio net schuilt in het gezellige hier-en-nu-gemeenschapsgevoel".  Een goeie radiomaker kan volgens hem niet gevat worden in een algoritme. Venema stelt zich ook de vraag of zo'n AI-dj bijvoorbeeld telkens een andere verrassende invalshoek zal blijven vinden voor een welbepaalde song: "Krijg je niet telkens hetzelfde riedeltje?" 

BEKIJK - Meer uitleg van Spotify-oprichter en CEO Daniel Ek op het Stream On-event en introductie van Xavier "X" Jernigan, de man achter de AI-stem: 

Spotify-dj Xavier "X" Jernigan verleende zijn stem aan de nieuwe functie. Of Van de Veire ook zijn stem zou verlenen aan een soortgelijke Nederlandstalige AI-dj? "Liever niet, wat gaan ze mij dan misschien allemaal laten zeggen? Maar hey, misschien sta ik er, eenmaal het is ingeburgerd, wel helemaal anders tegenover", stelt hij al lachend. Voorlopig wil hij alleszins niet de concurrentie met zichzelf aangaan. 

Radio is een kat met 99 levens, ook met deze AI-ontwikkelingen zal het medium leren omgaan.

Peter Van de Veire

De nieuwe feature op Spotify bewijst opnieuw dat met AI niets nog te gek is, maar de tegenstrijdige conclusie is ook: vooralsnog blijft zo'n persoonlijk radiostation volgens doorgewinterde radiomakers nog iets te onpersoonlijk. 

AI-dj wordt eerst uitgerold in de Verenigde Staten en Canada, wij zullen dus nog even moeten wachten.

Meest gelezen