De Australische premier, de Amerikaanse president en de Britse premier in San Diego.
WPA Rota

VS, VK en Australië bundelen krachten voor nieuwe generatie nucleaire onderzeeërs

De Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk gaan de krachten bundelen om een nieuwe generatie nucleair aangedreven onderzeeërs te bouwen. Het ontwikkelen van de onderzeeërs vormt het eerste project van de alliantie AUKUS, het militaire partnerschap dat de drie landen in 2021 tot stand hebben gebracht en bedoeld is om de invloed van China in de Indo-Pacific in te perken.

SSN-AUKUS gaan de nieuwe onderzeeërs heten. Het worden nucleair aangedreven, conventioneel bewapende onderzeeërs (ze zullen dus geen kernwapens bevatten), die "aanzienlijke investeringen" zullen vragen van de drie betrokken landen.

BEKIJK - Het hele programma kost 165 miljard dollar, maar Australië hoopt op 20.000 nieuwe jobs:

Videospeler inladen...

Hun leiders - de Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Rishi Sunak en de Australische premier Anthony Albanese - ontmoetten elkaar maandagavond in San Diego in de Amerikaanse staat Californië, om te spreken over AUKUS, het militaire partnerschap voor de Stille en de Indische Oceaan dat de drie landen in 2021 hebben opgericht. De alliantie is vooral bedoeld om de groeiende macht van China in die regio in te tomen. 

Concreet is de alliantie bedoeld om Australië in staat te stellen nucleair aangedreven onderzeeërs aan te schaffen om de veiligheid en militaire afschrikking in de Indo-Pacific te versterken. Australië zal daarvoor eerst investeren in de uitbouw van een belangrijke basis voor onderzeeërs en de uitbouw van bestaande scheepswerven voor de bouw van de onderzeeërs, net als in de opleiding van personeel. Australië zal ook investeren in scheepswerven in het VK en de VS.

De eerste SSN-AUKUS-onderzeeër zal in het VK geproduceerd worden. In 2042 zou de eerste Australische SSS-AUKUS-onderzeeër van de band moeten rollen. Om de drie jaar zou er één onderzeeër klaar moeten zijn, om in totaal op 8 stuks uit te komen. Het hele programma zou tot 368 miljard Australische dollar kosten, een dikke 165 miljard euro. De Australische premier maakt zich sterk dat het hele programma de komende drie decennia 20.000 banen kan opleveren.

"Duikbotenoorlog"

Naast de nieuw te ontwikkelen duikboten zal Australië ook de drie nucleair aangedreven onderzeeërs van de Virginiaklasse kopen van de VS, met een optie voor nog eens twee. De onderzeeërs zullen vanaf 2030 geleverd worden.

Het AUKUS-partnerschap en het onderzeeërsprogramma zetten voor Australië de deur open naar Amerikaanse militaire toptechnologie. Australië is na het Verenigd Koninkrijk nog maar het tweede land dat gebruik kan maken van de Amerikaanse nucleaire toptechnologie om onderzeeërs aan te drijven. Een groot verschil met de huidige vloot met dieselmotoren.

Toen AUKUS in 2021 boven de doopvont werd gehouden, veroorzaakten de plannen voor de onderzeeërs een conflict met Frankrijk, in internationale media wel eens de "duikbotenoorlog" genoemd. De Franse regering was woedend omdat een eerder afgesproken contract ter waarde van 56 miljard euro (59,55 miljard dollar) voor de levering van Franse onderzeeërs aan Australië door het AUKUS-pact niet doorging. 

Meest gelezen