Jasper Jacobs

België telt 3.500 horecazaken méér dan voor corona: "Te danken aan steunpakket en creatieve ondernemers"

Het aantal horecazaken in België is de laatste drie jaar met ruim vijf procent gestegen. Net voor corona losbarstte, telde ons land zo'n 60.000 horecazaken. Intussen zijn dat er bijna 3.500 meer. "De stijging is het bewijs dat het steunpakket voor de horeca gewerkt heeft", zegt Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen.

Drie jaar geleden, in de nacht van 13 op 14 maart 2020, begon de eerste lockdown als gevolg van de coronacrisis. De horeca moest daarbij een tijdlang volledig dicht. Toch zijn er vandaag meer horecazaken dan vlak voor de crisis. "Er waren eind 2022 63.651 horecazaken, bijna 3.500 meer dan eind 2019", klinkt het bij Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

Combinatie steun en veerkracht

Voor een verklaring kijkt De Caluwe naar de verschillende steunpakketten van de overheid, al is dat niet de enige reden: "Onze ondernemers zijn creatief gaan nadenken, hebben een enorme veerkracht getoond en hebben soms heel wat eigen middelen in hun zaak gestopt. Daarnaast vonden de klanten massaal de weg terug bij de heropstart van de horeca."

Zaakvoerder Charlotte Mondelaers: "De uitdaging is nog niet gestopt":

Videospeler inladen...

Over die veerkracht en creativiteit kan Taike Verdonck meespreken. De opening van haar lunchzaak Bar Blom in Leuven viel net in het weekend van de eerste lockdown. "We zijn toen meteen met take-away gestart en hebben via sociale media veel wijnwandelingen georganiseerd. Door de combinatie van zulke initiatieven en de steunmaatregelen wisten we te overleven."

Minder faillissementen, aantal starters stabiel

Tijdens de coronajaren gingen er door de overheidsmaatregelen weinig zaken failliet. In dezelfde periode bleef het aantal starters stabiel. Bovendien waren er minder mensen die, om een andere reden dan een faillissement, met hun zaak stopten. 

De energiecrisis en de loonindexering maakt dat de trendlijn toch weer negatief is

Matthias De Caluwe, CEO Horeca Vlaanderen

Toch hangt er geen hoerastemming in de horeca, zegt De Caluwe: "Na corona was er helaas geen adempauze voor de uitbaters door de energiecrisis en daarbovenop de loonindexering in januari. Dat maakt dat de trendlijn weer negatief is en dat we dus op het vlak van faillissementen weer richting de cijfers van vóór de coronacrisis gaan. Toen was onze sector ook zeer kwetsbaar."

Meest gelezen