Brusselse onderzoeksrechter wordt niet van onderzoek gehaald naar mogelijke corruptie Europees Parlement

Onderzoeksrechter Michel Claise wordt niet van het onderzoek gehaald naar corruptie in het Europees Parlement. De advocaat van Marc Tarabella, het Belgische Europarlementslid dat verdacht wordt, had een wrakingsverzoek ingediend tegen Claise om hem van de zaak te halen, maar Claise weigerde zich terug te trekken. Het hof van beroep heeft nu geoordeeld dat het wrakingsverzoek ongegrond was.

Marc Tarabella was in het onderzoek naar corruptie in het Europees Parlement onder aanhoudingsbevel geplaatst na zijn verhoor door de onderzoeksrechter. Intussen hebben zowel de raadkamer als de kamer van inbeschuldigingstelling besloten zijn voorlopige hechtenis met een maand te verlengen. 

Maar nog voor de eerste zitting van de raadkamer had de advocaat van Tarabella, meester Maxim Töller, een wrakingsverzoek neergelegd tegen onderzoeksrechter Claise, omdat die in zijn aanhoudingsbevel het vermoeden van onschuld met de voeten leek te treden. 

Onderzoeksrechter Claise weigerde echter om zelf een stap terug te zetten, waardoor het hof van beroep moest oordelen over het wrakingsverzoek. Dat heeft nu geoordeeld dat het verzoek ontvankelijk, maar ongegrond was.

"Wij nemen akte van de beslissing om onderzoeksrechter Claise in zijn functie te behouden", zegt de advocaat van Tarabella. "We blijven ervan overtuigd dat er vragen konden worden gesteld bij de onpartijdigheid van de onderzoeksrechter, en dat het risico reëel was dat het vermoeden van onschuld geschonden werd. Als deze procedure ertoe geleid heeft dat er nu een onpartijdig onderzoek wordt gevoerd, zal ze niet nutteloos zijn geweest."

"We zullen de rechten van meneer Tarabella blijven verdedigen, waar en wanneer dat nodig blijkt", gaat de advocaat verder. "We herhalen dat meneer Tarabella sinds dag één zijn onschuld staande houdt. Hij heeft nooit geld of cadeau's ontvangen in ruil voor zijn mening."

Meest gelezen