Rob Engelaar

Genks proefproject met safety drones krijgt navolging in het hele land

Het proefproject met drones van de brandweerzone Oost-Limburg krijgt navolging in de rest van het land. Alle brandweerzones krijgen twee safety drones, minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) trekt daar geld voor uit. De brandweerzone Oost-Limburg zet de drone in bij branden en verkeersongevallen en daar bewijzen ze hun nut.

De brandweerzone Oost-Limburg heeft twee soorten drones in gebruik. De gewone klassieke drones en een meer gesofistikeerde safety drone van ­telecomoperator ­Citymesh. De gewone drones zijn van de brandweer zelf, worden bestuurd door de brandweer en worden meegenomen naar de interventieplaats. 

"De safety drone van Citymesh staat in het centrum van Genk op een dak en wordt aangestuurd vanuit de dispatching van de 112 en vliegt automatisch naar de plaats van bijvoorbeeld een brand", zegt brandweerkapitein Robby Bollen. "Wij krijgen dan bij de brandweer onmiddellijk beelden binnen en kunnen zo een betere inschatting maken van het incident. We kunnen de piloot van de drone ook instructies geven en bijvoorbeeld vragen om meer links of rechts te vliegen".

Beperkingen

De brandweerzone Oost-Limburg heeft de safety drone nu een jaar in gebruik en hij heeft al geregeld zijn nut bewezen, omdat die extra informatie geeft. Maar volgens Robby Bollen heeft het systeem ook zijn beperkingen. "De actieradius van de drone is maar een goeie 3 kilometer en bovendien is het systeem weersafhankelijk. Bij zware regenval of sterke wind kan de drone niet uitvliegen."

Het Genkse drone-project zal nu uitgerold worden naar alle 35 hulpverleningszones van het land. Met steun van ­minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter krijgt elke zone twee toestellen. 

Meest gelezen