Rawpixel Ltd.

UGent gaat komende 20 jaar 20.000 Gentenaars onderzoeken om impact veroudering te meten


In Gent start een groot gezondheidsonderzoek bij 20.000 inwoners. Het onderzoek zal 20 jaar duren en kost ruim 1 miljoen euro. Het project wordt geleid door UGent. De onderzoekers willen de effecten van veroudering in kaart brengen in vijf deelgemeenten. De stad voorziet 250.000 euro subsidie. "Dit is een uniek opzet", zegt professor Patrick Santens. 

In Gent start een ambitieus onderzoek bij 20.000 inwoners in verschillende deelgemeenten over de rol die de omgeving en de genen spelen bij het ontstaan van gezondheidsproblemen tijdens het ouder worden. "We willen alle parameters in kaart brengen die een rol kunnen spelen: voeding, luchtvervuiling, woonplaats, beweging, dieet en nog veel meer", zegt professor Patrick Santens van de UGent. De testpersonen zullen 20 jaar lang gevolgd worden. Het hele GLORIA-project (Ghent Longitudinal Observational Research Investigating Aging) zal ruim 1 miljoen euro kosten. Gent voorziet een subsidie van 250.000 euro, het geld zal onder meer gebruikt worden voor communicatie. 

De universiteit Gent trekt het project en werkt daarvoor samen met het UZ Gent en onderzoeksinstelling Imec. De bedoeling is om zo veel mogelijk data te verzamelen bij testpersonen die nu ouder dan 45 jaar zijn. Het brede opzet van het onderzoek en de lange duurtijd moeten een enorme berg data opleveren over ouder worden. Al die gegevens moeten niet alleen leiden tot meer inzicht, maar kunnen ook dienen om nieuwe gezondheidstoepassingen te ontwikkelen. "We starten met een kleine groep testpersonen om dan later het project breder uit te rollen", verklaart Santens. 

Aanbevelingen op korte termijn

De grote set data zal pas na 20 jaar rond zijn. "We gaan proberen om al af en toe enkele stalen te nemen waar we conclusies uit kunnen trekken. Die kunnen gebruikt worden om aanbevelingen te maken naar het beleid over bijvoorbeeld wonen en voedingspatronen", verklaart Santens. "Het is net daarom dat de stad ook mee in dit verhaal stapt. Het bestuur heeft mee de deelgemeenten uitgekozen." Het onderzoek zal gebeuren in Gentbrugge, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Wondelgem en Zwijnaarde. 

"Investeerders naar Gent halen"

Er is 250.000 euro subsidie voorzien, die wel nog goedgekeurd moet worden door de gemeenteraad. De meerderheid benadrukt dat het geld belangrijk is om onderzoek en ontwikkeling de komende jaren in Gent te blijven stimuleren, ook in de 'health' sector. "We willen de technologische hoofdstad van Europa worden", stelt schepen Sofie Bracke (Open VLD). "Dit onderzoek brengt op termijn heel wat private investeerders naar de stad en die zijn belangrijk voor de Gentse economie van de toekomst." 

Meest gelezen