Na Linda De Win en Martine Tanghe nu ook Frank Deboosere met pensioen: waarom is VRT zo strikt met haar pensioenregeling?

VRT-weerman Frank Deboosere wordt dit jaar 65 en gaat met pensioen. "Zo zijn de regels en daar valt niet aan te tornen", zei hij vanmorgen bij Radio2. Veel mensen vragen zich af waarom de VRT geen uitzondering kan maken voor werknemers die toch nog langer willen blijven werken. "We willen ook kansen geven aan jongeren", aldus VRT-woordvoerder Bob Vermeir in de podcast "Het kwartier".

Na een carrière van maar liefst 36 jaar als VRT-weerman presenteert Frank Deboosere op maandag 20 maart zijn laatste weerbericht. Daarna gaat hij met pensioen.

Niet zo lang geleden gingen VRT-collega's Frank Raes, Linda De Win, Michel Wuyts en Martine Tanghe hem voor, niet allemaal met evenveel zin. "Zo zijn de regels en daar valt niet aan te tornen", zei de weerman vanmorgen bij Radio2. 

Deboosere wordt later dit jaar 65 en heeft dus de officiële pensioenleeftijd bereikt. Bij VRT is het dan de regel dat je met pensioen moet. Maar waarom wordt er geen uitzondering gemaakt voor wie toch nog langer wil werken?

"De VRT heeft een personeelsbeleid dat tot doel heeft om meer diversiteit in het personeelsbestand te krijgen", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. "Dat is ook een opdracht die de Vlaamse overheid ons geeft en het staat ook in de beheersovereenkomst."

"Eén van de manieren om meer diversiteit te krijgen binnen het personeel is door werknemers met pensioen te laten gaan als ze de wettelijke pensioendatum hebben bereikt. Op dit moment is dat op 65 jaar, maar dat zal dus geleidelijk opschuiven naar 67 jaar."

Herbeluister de podcast "Het kwartier":

Ook de opvolgers van Frank moeten voldoende kansen krijgen om te groeien, net zoals Frank die ook heeft gekregen

Bob Vermeir, woordvoerder VRT

Dragen 65-plussers dan niet bij tot die diversiteit? "We hebben op dit moment bij VRT een redelijk oud personeelsbestand in verhouding tot de hele bevolking", zegt Vermeir. 

"Dat betekent dat we vooral een tandje moeten bijsteken wat betreft jongeren, maar ook wat betreft mensen van een andere origine, mensen met een beperking... Die moeten we zeker ook kansen geven in ons personeelsbestand. Dat wil zeggen dat we daar ook actief op rekruteren en op die manier een meer diverse samenstelling krijgen van ons personeelsbestand."

"Er is zeker nog meer weer op komst"

Toch is het niet uitgesloten dat we Frank Deboosere na zijn pensioen nog te zien of te horen krijgen, zegt Bob Vermeir. "Net zoals alle gepensioneerde Belgen mogen gepensioneerde collega’s nog wel bijklussen. Ze mogen ook nog werken voor de VRT, maar dan wel als freelancer of interimkracht en enkel voor bepaalde, specifieke programma's of tijdelijke opdrachten vanuit hun expertise. Dat geldt dus ook voor Frank."

"Natuurlijk, de collega's die Frank zullen opvolgen, moeten ook voldoende kansen krijgen om te groeien, net zoals Frank die kansen ook gekregen heeft na het pensioen van Armand Pien. Dus er is zeker nog meer weer op komst."

Meest gelezen