Marco Borsato vrijuit voor seksuele mistoestanden bij The Voice of Holland, Ali B en Jeroen Rietbergen wel vervolgd

Het Nederlandse Openbaar Ministerie seponeert de zaak over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag door Marco Borsato bij "The Voice of Holland" bij gebrek aan bewijs. Rapper Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen worden wel verder vervolgd voor onder andere verkrachting.

Een uitzending van "BOOS", het YouTube-programma van presentator Tim Hofman, zette vorig jaar heel Nederland (en België) op stelten. Tientallen vrouwen getuigden hoe ze achter de schermen van de populaire talentenshow "The Voice Of Holland" werden lastiggevallen door coaches Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen.

Marco Borsato en rapper Ali B

Deze zedenzaak is voor Borsato dan wel van de baan bij gebrek aan bewijsmiddel (naast de verklaringen van het slachtoffer in kwestie), maar de zanger heeft nu nog een mogelijke vervolging lopen van vóór de hele The Voice-affaire. Het gaat om de aangifte van een dochter van een vrouw die voor hem werkte op verschillende fandagen. Op het moment van de eerste feiten zou ze vijftien jaar zijn geweest. Borsato deed ondertussen al een tegenaangifte wegens smaad en laster. 

Bandleider Jeroen Rietbergen en ster-rapper Ali B worden wel vervolgd. Bij Rietbergen gaat het om de aangifte van verkrachting. Bij rapper Ali B gaat het om twee gevallen van verkrachting en één van aanranding.

Bandleider Jeroen Rietbergen, toen nog samen met de Nederlandse TV-coryfee Linda De Mol
Foto Leo Vogelzang VOF

Nog een vermeende vierde verdachte, regisseur Martijn N. werd al in november 2022 buiten vervolging gesteld: enkel de verklaringen van de slachtoffers bleken niet voldoende als bewijs. Het ging hierbij om onzedelijke betasting en een kus op de mond. 

De The voice-zaak zorgde voor veel beroering in de lage landen. Het waren dan ook twee van de populairste publiekslievelingen van Nederland die beschuldigd werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag en dat tijdens een van de felst bekeken TV-shows van het land. De muziek van Borsato en Ali B werd meteen gebannen op de Nederlandse radio's. 

De schandvlek deinde ook al snel uit naar de Nederlandse mediamagnaat en The Voice-bedenker John De Mol. Als eindverantwoordelijke pakte De Mol zijn communicatie uiterst onhandig aan en legde hij de verantwoordelijkheid te zeer bij de vrouwen. Met protest van de eigen vrouwelijke werknemers binnen zijn mediabedrijf Talpa tot gevolg.

De affaire kostte bandleider Rietbergen zijn sprookjeshuwelijk met media-coryfee Linda De Mol. Ook Borsato scheidde ondertussen officieel van zijn toenmalige vrouw Leontine Ruiters. Ali B en zijn partner leven al een tijd niet meer onder hetzelfde dak. 

De eerste reactie van mediagoeroe John De Mol op de gebeurtenissen werd niet op gejuich onthaald
Robin Utrecht

Meest gelezen