Erhan Demirci over comedybenefieten voor 12-12: "We lachen niet met de ramp, moppen over de geldinzameling kunnen wel"

Komiek Erhan Demirci organiseert zondag en maandag de laatste twee van in totaal vijf comedybenefieten voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Hij schenkt de opbrengst van die shows, met negen komieken per avond, integraal weg. Humor is wel degelijk een goede manier om geld in te zamelen na zo'n grote menselijke ramp, vindt Demirci, al is lachen met de aardbeving zelf of de slachtoffers geen optie.

"Humor is ons sterkste wapen, dat merk je in elke situatie waarbij mensen in de miserie zitten": dat zei komiek Erhan Demirci, bij de aankondiging van zijn comedybenefieten als solidariteitsactie voor 12-12. Intussen zijn drie van de vijf shows gespeeld, zondag staan Demirci en acht collega's in de AB in Brussel, maandag in De Centrale in Gent. "Wat begon met één show is totaal uit de hand gelopen", zegt Demirci daarover. 

Het opzet is elke avond hetzelfde, al heeft elke locatie zijn eigen line-up met andere comedians. Demirci opent de avond met een stukje comedy en introduceert daarna als presentator acht collega's, die gedurende een kwartier een stukje eigen comedymateriaal spelen. Bijna alle bekende Vlaamse comedians zijn er op één of meerdere shows bij.

Waar ligt de grens in humor?

"Inhoudelijk kan er veel, maar we maken geen grappen over de aardbeving zelf en de dramatische gevolgen. Daarmee lachen ligt te gevoelig. We willen ons respect betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden, maar dat kan perfect via comedy", zegt Demirci. 

"Je kan op een humoristische manier veel vertellen. Met humor ga je recht naar mensen hun ziel. Er worden dus wel grappen gemaakt over de geldinzameling. Onder meer comedian Han Coucke lacht daarmee, nadat er mensen op Facebook hadden gemopperd dat we wél een benefiet doen voor Syrië en Turkije, maar niet voor de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië. Andere collega's grappen dan weer over een mogelijke benefiet voor comedians, omdat we het niet makkelijk hebben gehad tijdens de coronacrisis."

Comedyavond volgens Amerikaans recept

De respons van het publiek bij de eerste twee shows was bijzonder, volgens Demirci. "Omdat het een benefietshow is, hangt er van in het begin een positieve vibe. Mensen vinden het fijn dat ze het goede doel steunen met hun komst. Ze zitten vanaf minuut één met plezier in de zaal en dat heeft een invloed op hun gedrag en lach. Je voelt vanuit het publiek extra veel liefde, waardering en respect voor ons."

Ook de setting is bijzonder, want de benefieten zijn georganiseerd naar Amerikaans voorbeeld. "Daar zijn comedyavonden met verschillende komieken die elk een korte set van 12 tot 15 minuten spelen veel meer ingeburgerd dan hier in Vlaanderen. De meeste comedians spelen solo een avondvullende voorstelling, soms met een voorprogramma, gespeeld door een collega."

In de backstage is het voor en na de benefietshows gezellig keuvelen, maar niet per se over de aardbeving in Turkije en Syrië. "Sommige collega's vragen wel naar de situatie in het rampgebied, of ze willen weten welk project ik heb gekozen om de opbrengst aan te schenken. Maar we lachen vooral wat af. Het is gezellig, met zo veel collega's samen in de backstage. Zoiets maak je als Vlaamse comedian zelden mee."

Erhan Demirci en zijn collega-comedians tijdens een vorige 12-12-show. Op de foto staan onder meer Michael Van Peel (links vooraan) en William Boeva (links achteraan).

Nieuwe benefiettraditie?

Zit er nog meer toekomstmuziek in dit comedyconcept? "Voor 12-12 is mijn initiatief in principe eenmalig, al hebben we een vzw opgericht, "Comedians for children", waarmee we de opbrengst van de vijf shows aan een project in het rampgebied willen schenken. Ik wil in de toekomst via die vzw één benefietshow per jaar organiseren, ten voordele van een organisatie die zich inzet voor kinderen. Als ik zie hoe enthousiast mijn collega-comedians nu waren om hun steentje bij te dragen, zou dat mooi zijn."

Demirci heeft zelf Turkse roots, en wil graag afreizen naar de getroffen regio. "Zeker nu de wederopbouw is opgestart en mensen beginnen terug te keren naar huis, staan we aan het begin van een lang en comlex proces. Ik wil al langer naar Turkije reizen, en ik ben zeker van plan om dat voornemen voor september in de praktijk om te zetten."

Erhan Demirci interviewde voor de solidariteitsactie "People help the people" verschillende mensen over de aardbeving. De interviews zijn te herbekijken op VRT MAX.

Het Consortium 12-12 zamelt nog steeds geld in voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Wie de actie wil steunen, kan een bijdrage doen op het rekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 of online via www.1212.be

Meest gelezen