Jeffrey Roos

Dierenrechtenactivisten voeren actie tegen komst zalmkwekerij in Oostende

In Oostende hebben milieu- en dierenrechtenactivisten actie tegen de komst van een zalmkwekerij. Het zou de grootste van Europa worden. Maar volgens de tegenstanders zou de kwekerij slecht zijn voor het milieu en slecht omgaan met de dieren die er gehouden worden.  

De Noorse zalmkwekerij Columbi Salmon heeft plannen om een zalmkwekerij te bouwen in Oostende. Het bedrijf wil per jaar 12.000 ton zalm produceren en de kwekerij zou daarmee de grootste van Europa zijn. 

Maar volgens dierenrechtenactivisten stopt het bedrijf zijn vissen in veel te kleine kooien. "Die dieren kunnen niet bewegen en lopen veel risico om ziek te worden", zegt Els Van Campenhout van Animal Rights. "Beeld je eens in dat jij heel je leven lang met verschillende mensen in een klein toilet opgesloten zit." 

Nog volgens van Campenhout is het minstens onduidelijk wat de impact van de kwekerij zal zijn op het milieu.  "We hebben aan de CEO gevraagd wat er gebeurt met de miljoenen liters water die gebruikt zullen worden en zelfs hij kon er geen gepast antwoord op geven."

Vergunning intrekken

Eerder gaf de provincie al groen licht voor een omgevingsvergunning voor de kwekerij. Maar het is Vlaanderen die beslist over de definitieve vergunning. "We willen allemaal hetzelfde en dat is dat minister Zuhal Demir (N-VA) de beslissing om een omgevingsvergunning te geven terugdraait", zegt Van Campenhout.

Jeffrey Roos

Meest gelezen