Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Honderdduizenden Britten staken op "budget day", de Londense metro ligt volledig stil

In het Verenigd Koninkrijk heeft de minister van Financiën, Jeremy Hunt, zijn begroting voorgesteld aan het parlement. Met de begroting wil Hunt vooral de Britten stimuleren om te werken. De Britten zelf grijpen deze "budget day" aan om opnieuw hun ongenoegen te uiten over de hoge inflatie en de daarbijhorende hoge dagelijkse kosten. Werknemers uit verschillende sectoren leggen het werk neer, ze eisen vooral meer loon. De metro in Londen ligt volledig stil. 

De hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk leidt al maanden tot sociale onrust en komt nu tot een hoogtepunt op budget day. De Britse minister van Financiën, Jeremy Hunt, heeft de begroting voorgesteld aan het parlement in Westminster. 

Met de begroting wil Hunt vooral de Britten stimuleren om te werken. Dit wil de minister realiseren door bijvoorbeeld meer werkende ouders van jonge kinderen gratis kinderopvang te geven. Zo kunnen nu ook werkende ouders van 1- tot 2-jarigen 30 uur per week gratis kinderopvang krijgen. Voordien was dit beperkt tot werkende ouders van 3- tot 4-jarigen. 

De begroting zou ook de koopkracht van de Britten moeten verhogen door een verlenging van de maatregelen die de kosten van energie en brandstof verminderen. Verder zijn er beslissingen bekendgemaakt rond bedrijfsinvesteringen, taksen en defensie.

Jeremy Hunt met rode begrotingskoffertje
AP

Veel hinder

Op het moment dat de minister van Financiën zijn begroting voorstelde, vond er een betoging plaats in de buurt van Westminster. Werknemers uit verschillende sectoren uitten er hun blijvend ongenoegen over hun loon, werkomstandigheden en pensioen.

Onder andere ambtenaren, onderwijzend personeel, artsen in opleiding en journalisten bij de BBC hebben er genoeg van. Consultaties en operaties zijn uitgesteld, en in Engeland zijn ook de scholen dicht tot en met donderdag.

De metro in Londen, ofwel de underground, ligt volledig stil door de stakingen. 24 uur lang staken de werknemers van de metro, waardoor pendelaars en toeristen alternatieven moeten zoeken. Bovengrondse trams en bussen rijden wel, maar daar worden vertragingen en hinder verwacht door de grote drukte. 

De werknemers van de metro staken vooral door de aankomende pensioenhervorming en een geplande personeelsvermindering bij de metro. Transport of London, de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Londen, benadrukt dat pensioenen niet zouden worden verlaagd. Concrete voorstellen rond deze pensioenhervorming volgen eind deze week.

Morgen zou de grootste hinder bij de metro in Londen voorbij zijn. De metro's zullen wel later vertrekken dan normaal, en sommige metrostations zullen vroeger sluiten. Dit is de zevende keer op één jaar tijd dat de werknemers van de metro het werk neerleggen. 

Cover Images

Meest gelezen