Verdubbeling trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen

Het aantal trajectcontroles langs Limburgse gewestwegen en autosnelwegen verdubbelt dit jaar. Nu zijn er 44 in werking en daar komen er dit jaar nog eens 45 bij. 4 daarvan worden momenteel uitgevoerd, de rest is in voorbereiding.

Het aantal trajectcontroles langs gewestwegen en autosnelwegen is de afgelopen jaren fors toegenomen in heel Vlaanderen. Tussen 2019 en vandaag kwamen er 234 nieuwe trajectcontroles bij op 136 locaties. Dit jaar komen daar nog eens 194 trajectcontroles op 109 locaties bij. In Limburg zijn er nu al op 44 plaatsen trajectcontroles en daar komen er in 2023 nog eens 45 bij.

Lijst met prioritaire locaties

"De vraag vanuit gemeentebesturen naar trajectcontroles is erg groot", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft zelf ook een lijst met prioritaire locaties waar best zulke controles komen omdat daar geregeld te snel gereden wordt en hoge snelheden zijn nog altijd een killer in het verkeer."

Ongevallen dalen

Volgens de minister tonen metingen aan dat de trajectcontroles hun werk doen. "We merken heel duidelijk dat de snelheidslimieten op  plaatsen waar trajectcontroles gebeuren, veel beter worden gerespecteerd. Die snelheidslimieten zijn ook veiligheidslimieten en dat heeft ook impact op het aantal ongevallen", zegt Peeters.  

Bilzen

Plaatselijke trajectcontroles zoals in Bilzen doen ook hun werk. Uit een eerste analyse die het stadsbestuur deed, blijkt dat in de zes straten waar er nu al camera's de snelheid meten, bijna 99 procent van de automobilisten zich aan de voorgeschreven snelheid houdt. De eerste weken na de plaatsing waren er wel meer snelheidsovertredingen, maar automobilisten hebben hun rijgedrag intussen aangepast. In Bilzen baat een privé-firma de trajectcontroles uit. 

Meest gelezen