CHECK - Neen, deze foto van een voetafdruk bewijst niet dat de maanlanding nep was

Op verschillende kanalen gaat een foto rond van de originele laarzen die Buzz Aldrin en Neil Armstrong droegen bij hun landing op de maan (1969). Die foto wordt vergeleken met de afdruk die ze op het maanoppervlak achterlieten. Dat de twee beelden niet overeenkomen, bewijst volgens sommigen dat de maanlanding niet echt was. Maar dat klopt niet. Het originele pak dat wordt tentoongesteld is namelijk niet volledig. De astronauten droegen nog speciale overschoenen, met een geribbelde zool.  

In het kort: Op het internet doet een foto de ronde waarop de originele ruimtelaarzen van de eerste mensen op de maan te zien zijn. Daaronder staat vervolgens een afbeelding van de afdruk die de ruimtevaarders op het maanoppervlak achterlieten. Die komt duidelijk niet overeen met het museumstuk. Veel mensen concluderen dat de maanlanding dus niet echt was.

Maar? Het klopt niet. De claim gaat al een tijdje rond en werd al verschillende keren weerlegd. Aldrin en Armstrong droegen over hun laarzen nog een extra overschoen die de afdruk vorm gaf.

"One small step for man, a giant leap for mankind", sprak Neil Armstrong in juli 1969 zijn inmiddels beroemde woorden. Armstrong en zijn collega Buzz Aldrin waren in die tijd de eerste mensen die voet op de maan zette. Al werd dat ook toen niet door iedereen geloofd. De maanlanding, die uitgezonden werd op televisie, was volgens sommigen het werk van acteurs en Hollywoodproducers. 

Ook nu nog gaat de theorie dat de landing ergens in een studio in Los Angeles werd opgenomen en nooit écht plaatsvond gretig rond. Dat bewijst bijvoorbeeld een foto die de laatste maanden (opnieuw) vaak verspreid wordt.

Platte zool met hak

Op de afbeelding zie je het ruimtepak van Armstrong dat in het Smithsonian National Air and Space Museum in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. staat tentoongesteld. De zool van de laars is duidelijk plat en heeft aan de hiel nog een kleine hak. Daarom wordt de afbeelding vergeleken met een foto van de afdruk die Armstrong zogezegd (eigenlijk gaat het om de afdruk van Aldrin, red.) achterliet op het maanoppervlak. Die toont duidelijk een ovale schoen met horizontaal gestreept profiel. 

De vergelijking gaat al enkele jaren rond, maar dook de laatste maanden opnieuw vaker op. Mogelijk omdat de NASA (National Aeronautics and Space Administration, red.) steeds meer details bekend maakt over een nieuwe maanmissie in 2025, de eerste sinds 1972.

Verschillende tweets werden al duizenden keren gedeeld en haalden miljoenen views. Er wordt telkens gesuggereerd dat er op z'n minst iets niet klopt aan het verhaal achter de maanlading. 

Overschoenen

Nochtans is de verklaring voor het patroon dat niet overeenkomt bijzonder simpel. Aldrin en Armstrong droegen tijdens hun maanwandeling namelijk speciale overschoenen. Dat is bijvoorbeeld ook goed gedocumenteerd op de foto's van toen. 

Armstrong draagt duidelijk nog bruine overschoenen over zijn ruimtepak

In dit stuk van The New York Times kan je lezen hoe de overschoenen aan hun specifieke vorm en profiel kwamen. Vooral het feit dat wetenschappers tot voor 1969 totaal geen idee hadden hoe de maanondergrond aanvoelde, stelde de ontwerpers van de overschoenen voor uitdagingen. Een theorie is dat een groot schoenoppervlak het gewicht van de astronauten beter zou verdelen mochten ze in het maanoppervlak wegzakken.

Achtergelaten op de maan

Waarom het museum die schoenen dan ook niet in de vitrine zet om misverstanden te voorkomen? Omdat beide paren overschoenen zich op zo'n 384.000 kilometer van het aardoppervlak bevinden. Aldrin en Armstrong gooiden hun paar net voor hun terugreis weg op de maan om plaats en gewicht te sparen

Gene Cernan en Harrison Schmitt van Apollomissie 17 (1972) brachten hun overschoenen trouwens wél terug. Je kan deze bekijken in hetzelfde Smithsonian Air and Space Museum waar ook het pak van Armstrong ligt.

De overschoenen van Eugene Cernan Foto: Smithsonian National Air and Space Museum

Conclusie

  • Op het internet gaat een oude theorie die de vervalsing van de eerste maanlanding (1969) wil bewijzen opnieuw rond. 
  • Het gaat om een foto die aantoont dat er een verschil is tussen de zool van het ruimtepak van Armstrong en de schoenafdruk op het maanoppervlak. De afbeelding werd de voorbije jaren al duizenden keren gedeeld.
  • Het kostuum van Armstrong is niet volledig. Armstrong en Aldrin droegen tijdens hun maanwandeling nog speciale overschoenen die je ook op foto's van die landing kan zien. Ze lieten die daarna achter op de maan.
  • In hetzelfde museum waar het ruimtepak van Apollomissie 11 ligt, zie je ook soortgelijke overschoenen van een latere maanmissie.
  • We beoordelen de claim die bij de foto's hoort dan ook als niet waar.
Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.  

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.  

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen