THIERRY ROGE

Personeel NMBS en De Lijn steeds vaker slachtoffer van agressie: "Belangrijk om slachtoffers niet in twijfel te trekken"

Steeds vaker krijgt het personeel van de NMBS en De Lijn te maken met verbaal of fysiek agressieve reizigers. "Het is belangrijk om het personeel te leren daarmee om te gaan", zegt criminologe en voormalige treinbegeleider Iris Steenhout (VUB) in "Terzake". "Airhostesses zijn daarvoor opgeleid en je ziet dat zij vaak agressieve reizigers kunnen bedaren."

Brandweerlui of ambulanciers die aangevallen worden, journalisten die belaagd worden, dokters die zich schrap zetten. Met de regelmaat van de klok blijken mensen in publieke banen met agressie te maken te krijgen. Bij de Lijn noteerden ze vorig jaar meer dan één zwaar geval van agressie per dag. Bij de NMBS waren er gemiddeld vijf meldingen van agressief gedrag.

"Terzake" sprak met twee mensen van de NMBS en De Lijn die ermee te maken kregen:

Videospeler inladen...

"Er is een heel scala aan vormen van agressie", reageert criminologe Iris Steenhout (VUB) in "Terzake". Ooit is zij zelf treinbegeleider geweest. "De fysieke agressies komen binnen, maar ook de dagelijkse verbale agressies. Het is belangrijk om het onderscheid te maken en het personeel vormingen te geven om daarmee om te gaan. Airhostesses bijvoorbeeld zijn daarvoor opgeleid en je ziet dat zij agressieve reizigers in een beperkte ruimte kunnen bedaren."

"Je moet de situatie soms kunnen de-escaleren. Je moet beseffen wanneer je moet weglopen. Je voelt bijvoorbeeld ook aan wanneer iemand onder invloed is. Als iemand een wapen heeft, hoop ik dat je niet gewoon wegloopt, maar ook de hulpdiensten belt."

BEKIJK - "Het personeel heeft heel veel steun aan elkaar":

Videospeler inladen...

"Als je de verkeerde dingen zegt, kun je het nog erger maken. Daar moet echt op ingezet worden. Treinbegeleiders geven dat ook aan dat ze onvoldoende instructies krijgen. Dat zou eigenlijk sowieso in het basisopleidingspakket moeten zitten. En die skills zouden dan opgevolgd moeten worden."

"Tegelijkertijd is het belangrijk dat mensen agressies melden. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, staat in de wetgeving ook dat er zwaardere straffen zijn bij agressie tegen dit soort beroepen. Er is een specifieke wetgeving die bepaalde straffen zelfs verdubbelt."

Het is belangrijk dat bedrijven hun slachtoffers niet in twijfel trekken 

"Mensen hebben ook het gevoel dat er een soort straffeloosheid heerst. De werking van justitie is ook wel een beetje vreemd. Mensen worden opgepakt en weer vrijgelaten. Maar intussen start wel een proces. Het Openbaar Ministerie seponeert ook veel minder zaken de laatste tijd, maar er moet eerst wel een aangifte gebeuren."

"Ten laatste is het ook belangrijk dat het bedrijf zijn werknemers ondersteunt en de slachtoffers niet in twijfel trekt. Zij moeten ook opgevolgd worden. Niet alleen meteen na de agressie, maar lang daarna. Dat heeft ook een zwaar effect op het privéleven."

Meest gelezen