Charel Cambré

Helmut Lotti en Metejoor geven benefietconcerten voor restauratie van Kasteel van Horst in Holsbeek

Op 28 en 29 juli geven Metejoor en Helmut Lotti een benefietconcert aan het Kasteel van Horst in Holsbeek. De opbrengst gaat naar de restauratiewerken die na de paasvakantie kunnen beginnen. Het kasteel kampt al jaren met stabiliteitsproblemen. Lotti haalt voor de gelegenheid zijn succesformule "Helmut Lotti Goes Classic" nog één keer boven.

Na de paasvakantie kan de restauratie van het Kasteel van Horst eindelijk beginnen. De Vlaamse overheid neemt een dikke 10 miljoen euro van de kosten voor haar rekening. Omdat er extra geld nodig is, organiseert monumentenorganisatie Herita twee benefietconcerten. Op 28 juli van Metejoor en op 29 juli van Helmut Lotti. 

Voor de gelegenheid haalt Lotti zijn succesrecept Helmut Lotti Goes Classic uit de jaren 90 nog eens van onder het stof. "De mensen van het kasteel hebben mij dat gevraagd en ik vind het geweldig. Ik ben hier nog als kind op bezoek geweest met de school en ik heb ook een vriend die hier af en toe komt omdat hij meedoet aan re-enactments", vertelt Helmut op Radio2 Vlaams-Brabant en Brussel.

Helmut Lotti en zijn dirigent André Walschaerts treden na decennia nog eens samen op
Radio2

Reünie voor een ruïne

Voor de eenmalige herneming van Helmut Lotti Goes Classic trommelt de zanger een 40-koppig orkest op. De meeste muzikanten waren er in de jaren 90 ook al bij en ook dirigent André Walschaerts is er 25 jaar later opnieuw bij. "Het wordt dus eigenlijk een reünie voor een ruïne", grapt Lotti. 

Het Kasteel van Horst is het decor in de stripreeks over de Rode Ridder. Een reeks waar ook Helmut als kind fan van was. "Toen ik klein was, waren die albums nog in het zwart-wit. Ik heb in al die boeken altijd alleen zijn cape rood gekleurd."

Het kasteel zelf is al een hele tijd niet meer toegankelijk vanwege de stabiliteitsproblemen. Waar het concert dan wel plaats zal vinden, is nog niet helemaal beslist. "We willen sowieso zo dicht mogelijk bij het kasteel blijven en het zal in openlucht zijn. We moeten dus hopen dat het mooi weer wordt."

Tickets zijn vanaf vandaag te koop. Het optreden van Metejoor gaat door op vrijdag 28 juli. Helmut Lotti treedt zaterdag 29 juli op in pitteleer en met zijn 40-koppig orkest.

Cartoonist en Holsbekenaar Charel Cambré veilt deze cartoon voor het goede doel
Charel Cambré

Meest gelezen