Van nul ervaring tot grootste partij van Nederland: is de BBB er klaar voor?

De BoerBurgerBeweging heeft in Nederland een historische zege geboekt bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij komt zo de Eerste Kamer binnen met amper of geen ervaring. Is de BBB daar klaar voor? "Geen enkele partij heeft zoveel tijd, energie en geld gestoken in onze mensen klaar te stomen om te besturen", vertelt Kees Hanse, de Zeeuwse lijsttrekker voor de BBB, in "De ochtend" op Radio 1.

Vier jaar nadat de partij werd opgericht, haalt de BoerBurgerBeweging (BBB) een "monsterzege" bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Vanuit het niets zal de partij met 15 zetels in de Eerste Kamer de grootste partij in Nederland worden. BBB komt op voor de "gewone burger" en de "algehele onvrede" en focust zich vooral op de manier waarop de regering-Rutte het stikstofprobleem, de energietransitie en de woningbouw aanpakte. 

"Deze aardverschuiving hadden we nooit kunnen verwachten", reageert partijleider Caroline van der Plas bij VRT-journalist Bram Vandeputte na de overwinning. 

De BBB is in 2019 opgericht en pas sinds 2021 zetelt Van der Plas als enige in het parlement voor de partij. Een nieuwe partij dus, met meteen veel verkozenen. Is de BBB voorbereid om er voor die "gewone burger" te staan?

Screenings, opleidingen en workshops

"We zijn al twee jaar onze mensen aan het klaarstomen voor deze overwinning", vertelt Kees Hanse in "De ochtend". Hanse is lijsttrekker voor de BBB in de provincie Zeeland, waar de partij van 0 naar 9 zetels ging. "Geen enkele partij heeft zo veel tijd, energie en geld gestoken om onze mensen op te leiden om te gaan besturen."

Wij weten wie er in onze partij zit, we bepaalden gemeenschappelijke standpunten

Caroline van der Plas, partijleider van BBB

Dat bevestigt ook VRT-journalist Jeroen Reygaert in "De ochtend". "Afgelopen weekend was ik op een bijeenkomst en daar vertelde Van der Plas me hoe ze al een jaar bezig zijn met het screenen van kandidaten."

""Wij weten wie er in onze partij zit, wij geven opleidingen en workshops, wij bepaalden gemeenschappelijke standpunten, wij weten waar we naartoe willen", zei ze. Van der Plas heeft veel geleerd van eendagsvliegen zoals Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en maakt zich sterk dat dat bij de BBB niet zal gebeuren."

BELUISTER - "BBB is zich al twee jaar aan het voorbereiden op de overwinning":

Schandalen leiden tot verlies

Vier jaar geleden haalde Forum voor Democratie (FvD) nog 86 zetels bij de Provinciale Statenverkiezingen, nu zijn dat er nog slechts 25. Van de winst vier jaar geleden is dus weinig meer over. 

Net als BBB, speelde ook FvD in op de ontevredenheid die bij veel Nederlanders leefde. Maar een slechte voorbereiding op de zege speelde de partij parten. Vermoedens van fraude met overheidssubsidies bij enkele partijleden en een reeks antisemitische WhatsApp-gesprekken, leidde tot een breuk in de partij. Veel mensen stapten uit de partij. Vier jaar later zijn ze de grote verliezer in de verkiezingen.

Meest gelezen