© VRT Joost Joossen

#DankweermanFrank: "Er begint een nieuw seizoen voor u, maar zeker ook voor mij"

Vanavond presenteerde Frank Deboosere (64) zijn allerlaatste weerbericht op Eén. Na een carrière van 36 jaar bij de openbare omroep gaat hij met pensioen. Zijn laatste werkdag was goed gevuld, met een pak weerpraatjes op radio en televisie. "Ik heb altijd andere aanbiedingen geweigerd. Ik ben hondstrouw geweest aan de VRT."

"Er begint een nieuw seizoen voor u, maar zeker ook voor mij. We starten vandaag met de astronomische lente en we blijven vooral positief. Daag." Daarmee sloot Frank Deboosere zijn allerlaatste weerbericht af. In zijn carrière van 36 jaar heeft hij ongeveer 100.000 weerberichten gepresenteerd.

BEKIJK - Het weerbericht na het "VRT NWS Journaal" van 19 uur: "We blijven vooral positief. Daag."

Videospeler inladen...

In zijn laatste weerbericht gaf Frank aandacht aan de klimaatverandering. Vandaag stelde het VN-klimaatpanel (IPCC) zijn recentste klimaatrapport voor en dat schetst een nog somberder toekomstbeeld. "Toen ik begon met de weerberichten stonden die gemiddelde temperaturen een halve graad lager dan nu. Het gaat ontzettend snel en we hebben echt maar één aarde om zorg voor te dragen."

Er volgde echter geen gebruikelijke eindgeneriek van het weerbericht. In plaats daarvan wachtten collega's Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen hem op met een boeket bloemen én met een verrassing van formaat: Frank werd uitgewuifd door een meterslange erehaag, gevormd door alle VRT-collega's die hem een warm hart toedragen.

BEKIJK - Na zijn laatste weerbericht stond hem nog een verrassing te wachten:

Videospeler inladen...

Om de weerman een waardig tv-afscheid te geven, kreeg hij een speciaal gelegenheidsprogramma. Een studio vol collega's, vrienden en familie wachtte hem op om samen naar een overzicht van zijn carrière te kijken. Van hoogzomer tot tegenwind, in een zeldzaam uitgebreid interview blikte Frank nog terug op zijn tijd als weerman bij de VRT.

BEKIJK - Het volledige gelegenheidsprogramma: "Op 36 jaar tijd heb ik één keer 14 dagen vakantie genomen en toen ben ik naar De Panne gegaan":

Videospeler inladen...

"Het is een rollercoaster geweest"

De laatste dag van Deboosere was er verder zoals normaal één met weerberichten, maar ook emotionele babbels, snoep en materiaal terugbrengen. 

BEKIJK - "VRT NWS Journaal" volgt Deboosere op zijn laatste dag: "Al die aandacht doet iets met een mens":

Videospeler inladen...

De hashtag #DankweermanFrank wordt massaal gedeeld op sociale media om Deboosere uit te zwaaien. "Het is ontzettend fijn om te zien dat je geapprecieerd wordt", zegt Deboosere in "Goeiemorgen, morgen" op Radio2. "Het mooiste is misschien wel wanneer mensen zeggen dat ik hun inspiratie was om verder te gaan in wetenschap en techniek, want we kunnen wel wat extra mensen gebruiken in het veld."

BELUISTER - "De laatste nachten zijn lastig geweest":

De laatste dagen zijn intens geweest, zegt Deboosere. "Dinsdag werd officieel bekend dat het vandaag mijn laatste dag zou worden. Sindsdien is het echt een rollercoaster geweest. Die zal vandaag misschien wel aan 200 kilometer per uur gaan, en dan valt die morgen plots stil."

Misschien wordt hier en daar een traantje weggeveegd, maar het zou op de meeste plaatsen droog moeten blijven

Frank Deboosere in "Goeiemorgen, morgen"

Deboosere verklapt dat hij verschillende aanbiedingen heeft gekregen, zelfs van de Nederlandse televisie. "Ik heb altijd geweigerd. Ik ben hondstrouw geweest aan de VRT." Welk weer Deboosere hoopt te presenteren tijdens zijn laatste weerbericht? "Het juiste weer. Ik zal heel blij zijn als het overwegend grijs is en de zon een paar pogingen doet. Misschien wordt hier en daar een traantje weggeveegd, maar het zou op de meeste plaatsen droog moeten blijven met een graad of 11 graden Celsius."

BELUISTER - Radio 1 dook in het archief:

Legendarische snor

Ook tijdens "Goeiemorgen, morgen" liet weerman Bram Verbruggen zijn gezicht scheren. Als eerbetoon aan Deboosere laat hij een maand zijn snor staan. 

"Franks snor is legendarisch, ook al heeft hij die niet meer sinds 1999", vertelt Verbruggen. "Als mensen mijn snor zien, denken ze hopelijk elke keer aan Frank."

"Ain't no sunshine when he's gone"

Verschillende artiesten brachten al een muzikaal eerbetoon aan Deboosere. Op StuBru zong Meskerem Mees een aangepaste versie van "Ain't no sunshine when he's gone". Op Twitter bracht Tom Helsen dan weer een "Ode aan Frank Deboosere" op de tonen van zijn eigen nummer "Sun in her eyes".

Frank zal zich ook na zijn pensioen blijven bezighouden met zijn grote passies: het weer, het klimaat en de sterrenkunde. Hij blijft vrijwilliger bij volkssterrenwacht Mira in Grimbergen. Deboosere zal ook zijn eigen website met weetjes over weerfenomenen blijven onderhouden, en updates over het weer blijven posten op zijn Facebookpagina. Ook als campagneleider van Kom op tegen Kanker blijft hij op post.

Meest gelezen