Artistiek directeur van de KVS in Brussel Michael De Cock.
James Arthur Photography

Theatermaker Michael De Cock over heisa rond foto's in Antwerpse Arenberg: "Cultuurhuizen zoals Arenberg en Warande dreigen parochiezalen te worden"

Michael De Cock, artistiek leider van de KVS in Brussel, reageert verontwaardigd op de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om vier klassieke schilderijen opnieuw in de trappenhal van de Arenberg te hangen. Daar hangen sinds eind november hedendaagse foto's van diverse mensen. Volgens hem gaat de discussie verder dan enkel de foto's, en zegt het ook iets over het politieke cultuurbeleid.

De beslissing van Antwerps schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) om vier klassieke schilderijen terug in de trappenhal van de Arenberg te hangen, in plaats van vier hedendaagse foto's, zindert ook in de cultuurwereld na. "Ik kijk dit voorval met lede ogen aan", vertelt Michael De Cock, acteur en artistiek directeur van de KVS in Brussel, in het middagprogramma van Radio 2 Antwerpen. Vanochtend liet De Cock zich ook al kritisch uit op Twitter. 

"Net als De Warande in Turnhout wordt ook de Arenberg in Antwerpen stilaan herleid tot een soort parochiezaal." Daarmee verwijst De Cock naar de onzekere toekomst van het cultuurcentrum in Turnhout. De provincie Antwerpen wil die zaal niet meer uitbaten, maar er is momenteel nog geen zicht op een overname. "De provincie heeft beslist om te besparen op alles wat met cultuur te maken heeft. Daardoor dreigt veel expertise en talent te verdwijnen, wat vooral voor het publiek heel erg is."

Beluister hier de volledige reactie van Michael De Cock

"Arenberg en Warande: dát is Vlaams erfgoed"

"We zien nu ook politieke inmenging in de Arenberg, zij het van een andere aard", vult De Cock aan. De Arenberg is volgens hem al twee decennia een plek van culturele vernieuwing. De discussie gaat dan ook verder dan enkel de foto's in de trappenhal. "Het gaat voor een stuk over het plan dat men heeft met die plekken, over het belang ervan voor het verleden, heden, de toekomst en het culturele veld."

Toch wil De Cock zich niet uitspreken over de kern van de zaak. "Maar als we het over erfgoed hebben: de Arenberg en Warande, dát is Vlaams erfgoed!" Dat beide cultuurhuizen de afgelopen maand negatief in het nieuws kwamen, betreurt hij dan ook. "Dit gaat over politieke druk en onvermogen, terwijl die cultuurhuizen een internationale bekendheid en aantrekkingskracht hebben, generaties van theatermakers hebben voortgebracht en nog steeds inspirerend werken", zegt hij nog. "We moeten die rijke traditie vooral bewaren en verderzetten."

Meest gelezen