Daniele Faccioli/Stocktrek Images

Na Polen levert ook Slovakije gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne

Na Polen gaat ook Slovakije MiG-29-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Volgens de Slovaakse premier Eduard Heger zou het gaan om dertien exemplaren die sinds augustus niet meer worden gebruikt. Gisteren verkondigde Polen dat het land 4 gevechtsvliegtuigen zal leveren. Polen en Slovakije zijn de eerste twee landen die vliegtuigen aan Oekraïne zullen leveren.

De Slovaakse regering heeft ingestemd met een zending van MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. Daarmee wordt Slovakije het tweede land dat Oekraïne straaljagers levert voor de strijd tegen Rusland. Het gaat volgens premier Eduard Heger om dertien exemplaren.

Polen besliste gisteren al om ook gevechtsvliegtuigen te zenden. "We zullen letterlijk de eerstvolgende dagen al 4 MiG's aan Oekraïne leveren", zei de Poolse president Andrzej Duda op een persconferentie met zijn nieuwe Tsjechische collega. "We hebben zelf tien à twintig MiG's, de rest van de toestellen is nu nog in onderhoud, die zullen we later overbrengen."

Oekraïne vraagt haar bondgenoten al maandenlang om gevechtsvliegtuigen. Sinds Oekraïne na lang twijfelen van het Westen ook tanks heeft gekregen, zijn de gevechtsvliegtuigen het speerpunt van de discussie over de wapenleveringen. Polen is het eerste NAVO-land dat nu beslist om vliegtuigen te leveren, Slovakije het tweede.

Duda kondigde aan dat Polen de gevechtsvliegtuigen zou leveren op een persconferentie samen met de nieuwe Tsjechische president Petr Pavel. Het was de eerste ontmoeting tussen de twee.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

De MiG-29 is evenwel geen vliegtuig van westerse makelij, maar een Sovjet-model. De toestellen die Polen nu zal geven, waren van de toenmalige DDR of Oost-Duitsland. Polen kocht ze begin jaren 2000 van Duitsland over voor het symbolische bedrag van 1 euro, dat toen al NAVO-materiaal gebruikte. "Het zijn de laatste jaren dat deze toestellen kunnen functioneren, maar op dit moment werken ze nog goed", verklaarde Duda.

Geen westerse vliegtuigen

Eerder was er al discussie of Oekraïne misschien Amerikaanse F-16's zou krijgen, omdat veel landen in Europa die aan het vervangen zijn door het nieuwere model F-35, ook van de Amerikanen. Maar om die te mogen leveren aan Oekraïne, hebben die landen dan weer toestemming nodig uit de VS. Geen enkel land heeft die toestemming al gevraagd. Washington lijkt zelf ook niet meteen van plan om F-16's te leveren aan Oekraïne.

Om met F-16's te kunnen vliegen, hebben de Oekraïense militairen ook een grondige training nodig, van minstens een aantal maanden, tot zelfs jaren. "Het voordeel van de MiG's is dat de Oekraïense piloten die zonder bijkomende training kunnen besturen, want de Oekraïense luchtmacht beschikte er zelf vroeger ook over", zei de Poolse president.

Voor de oorlog had Oekraïne inderdaad tientallen MiG-29-gevechtsvliegtuigen geërfd van de Sovjet-Unie. Het is niet duidelijk hoeveel er daar nog van overblijven, na een jaar oorlog.

De MiG-29 is een Russisch gevechtsvliegtuig dat sinds de jaren 80 in gebruik is. Dit zijn de belangrijkste specificaties:

  1. Afmetingen: De MiG-29 heeft een lengte van 17,3 meter en een spanwijdte van 11,4 meter. De hoogte van het vliegtuig is 4,7 meter.

  2. Snelheid: De maximale snelheid van de MiG-29 is ongeveer 2.400 kilometer per uur.

  3. Bereik: Het maximale bereik van de MiG-29 is ongeveer 1.500 kilometer, met mogelijkheden om in de lucht bij te tanken.

  4. Bewapening: De MiG-29 is uitgerust met een 30 mm kanon en kan verschillende soorten raketten, bommen en andere wapens dragen. 

  5. Avionica: De MiG-29 is uitgerust met een geavanceerd avionica-systeem, inclusief een radar voor lucht-luchtgevechten en gronddoelen, een geïntegreerd vuurleidingssysteem, en een HUD (Head-Up Display) voor de piloot om de vlieggegevens en andere informatie te bekijken zonder de cockpit te hoeven verlaten. Het vliegtuig is ook voorzien van een ECM (Electronic Counter Measures) systeem om radar en andere detectiesystemen te storen.

Meest gelezen