© VRT

Rechtbank Oudenaarde maakt zich op voor groot proces rond miljoenenfraude in internationaal tennis

Morgen buigt de rechtbank in Oudenaarde zich over een grote zaak van internationale tennisfraude. In 2015 kwam aan het licht dat er vanuit Geraardsbergen voor veel geld op kleine wedstrijden gegokt werd. Het zou om miljoenen euro’s gaan.

Het was de Kansspelcommissie die de fraude in de tenniswereld op het spoor kwam. Tussen 2014 en 2018 werd er gegokt op kleinere tenniswedstrijden. Het onderzoek leidde naar een Armeense Belg uit Geraardsbergen. Daarop volgden huiszoekingen in heel Europa, waar ook de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI bij betrokken werd. Een Armeens-Belgische bende zou jarenlang tennissers in de lagere klassen hebben omgekocht. "De Kansspelcommissie had in 2015 verdachte gokpatronen vastgesteld in de tenniswereld",  zegt persrechter Hendrina Gevaert van de correctionele rechtbank in Oudenaarde. "Omdat alles opgestart werd in Geraardsbergen komt de zaak voor in Oudenaarde." In deze fraudezaak werd er vooral gewed op kleinere toernooien waar meestal geen camera’s aanwezig waren. Sommige tennissers kregen een bedrag om hun wedstrijd te verliezen. 

28 verdachten

Voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde moeten vrijdag 28 verdachten terechtstaan. De meesten zijn Armeniërs. Maar onder de verdachten ook drie Belgische tennissers, onder wie Arthur De Greef, die nog met de nationale Davis Cup ploeg speelde. De Greef is de kleinzoon van Guy Thys, de voormalige bondscoach van de Rode Duivels. 

Tolken

Om het proces in Oudenaarde te kunnen voeren, moet de rechtbank heel wat tolken optrommelen. "De voertaal zal Nederlands zijn, maar we voorzien wel tolken", zegt de persrechter. "Twee Armeense tolken, twee Franse en ook een Bulgaarse tolk. We zijn er als rechtbank op voorbereid. Het vergt wel wat creativiteit. De verdachten zullen per groep zitten zodat ze hun tolk kunnen horen en begrijpen wat er gezegd wordt."

Meest gelezen