Backstage Producties

Warre Borgmans en Jurgen Delnaet worden Gaston & Leo in nieuwe musical: "Het zijn grote schoenen om te vullen, maar het is een hele eer"

In het Antwerpse Theater Elckerlyc zijn de acteurs voorgesteld die de hoofrollen zullen spelen in een hommage musical over het legendarische duo Gaston & Leo. Dertig jaar na het einde van de succesvolle komische tandem zullen acteurs Warre Borgmans en Jurgen Delnaet in de huid kruipen van Gaston & Leo. 

Na dertig jaar zullen Gasten & Leo terug op de planken staan. Of toch het verhaal van de twee komieken. Vanaf eind januari zullen acteurs Warre Borgmans en Jurgen Delnaet te zien zijn als Gaston & Leo in Gaston & Leo - De Hommage musical. De acteurs kregen de vraag om het duo te spelen zo'n twee jaar geleden voorgeschoteld. "Ik vond het overweldigend, het was één van de speciaalste vragen in mijn carrière en ik voelde wel drempelvrees", zegt Warre Borgmans. "Ik heb wel meteen ja gezegd, want it's an offer you can't refuse, een cadeau."

Ook voor Jurgen Delnaet was het een bijzondere vraag. "Leo Martin is een heel grote naam en het duo is een monument. Leo was een vakman en ik heb hem vroeger zien optreden. Door de twee bezig te zien, kreeg ik ook zin om op een podium te staan en om er mijn beroep van te maken." Volgens Delnaet is het wel gevaarlijk om aan de slag te gaan met bekende sketches en herinneringen uit het collectieve geheugen. "Ik heb even gewacht om ja te zeggen op de vraag. Maar toen ik het scenario las van Frank Van Laecke en Kobe Van Herwegen, was ik overtuigd."

Backstage Producties

Geen imitatie

Warre & Jurgen gaan niet proberen om Gaston & Leo tot in de puntjes te imiteren. Ze zullen uiteraard lijken op het komische duo, maar ze gaan een eigen interpretatie brengen van de twee, zegt Delnaet. "Een imitatie zou kunnen, maar dat is als speler minder interessant. Wij gaan ook niet alleen sketches brengen. Het zal ook gaan over de dynamiek tussen de twee en over hun vriendschap."  

Volgens Warre Borgmans wordt het een grote uitdaging. "Maar ik ga die met plezier aan. Ik ben ook blij dat ze twee échte acteurs hebben gevraagd en geen komieken. We vertellen het verhaal van twee bestaande mensen en het zal ook over hun leven naast het podium gaan. Dat moet écht overkomen. We gaan er alles aan doen om er een ontroerende, mooie, grappige en muzikale voorstelling van te maken."

De musical speelt vanaf 19 jauari 2024 in Theater Elckerlyc in Antwerpen.

Ook een boek

Naast de musical is er ook een overzichtsboek over het leven van de twee komieken. Kobe Van Herwegen, die ook mee het scenario van de musical schreef, is de auteur. Samen met de musical is ook het boek vandaag voorgesteld in aanwezigheid van de dochters van Gaston Berghmans en Leo Martin. 

"We zijn zo fier op het boek. Het is een prachtige dag," zegt een glunderende Chantal Berghmans. Ook voor de dochter van Leo Martin, Martine De Waegeneire, is de hommage aan haar vader hartverwarmend. "Ik kreeg het boek daarstraks voor het eerst in mijn handen en ik heb het niet meer losgelaten."

Ook de musical krijgt de goedkeuring van de twee dochters. "Mocht mijn vader nog geleefd hebben, dat weet ik zeker dat hij blij zou geweest zijn dat Warre Borgmans hem zou spelen", zegt Chantal Berghmans. "Hij was superfan van Warre, hij is vaak naar hem gaan kijken. Mijn moeder was er vandaag ook graag bij geweest, maar deze dag zou te emotioneel zijn voor haar. Maar ik kan zeggen dat ze heel fier is met de musical en het boek."

Chantal Berghmans (dochter van Gaston), auteur Kobe Van Herwegen en Martine De Waegeneire (dochter van Leo)
Backstage Producties

Meest gelezen