BELGA/KRAKOWSKI

12 gemeenten uit Belgisch- en Nederlands-Limburg naar Raad van State tegen nieuwe vergunning voor luchthaven Luik

12 gemeenten uit Belgisch- en Nederlands-Limburg trekken samen naar de Raad van State tegen de nieuwe vergunning voor Liège Airport in Bierset. De luchthaven kreeg eind januari van de bevoegde Waalse minister een nieuwe vergunning, die volgens de aanklagers geen rekening houdt met de nachtrust van de bewoners en de natuur in de omliggende gemeenten.

Het verzet van de gemeentebesturen is niet nieuw. Riemst en omgeving verzetten zich al jaren tegen de geluidsoverlast van de luchthaven in Bierset. Nu hebben vanuit Belgisch-Limburg Riemst, Gingelom, Heers, Tongeren, Hoeselt, Bilzen, Lanaken, Voeren de handen in elkaar geslagen met de Nederlands-Limburgse gemeenten Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. Ze vragen aan de Raad van State de vernietiging van de 'permis unique' die Liège Airport op 31 januari dit jaar kreeg. 

Geluidshinder en natuur

Hun belangrijkste bekommernissen situeren zich op het vlak van geluidshinder en het effect op het milieu. Voor de geluidsoverlast geeft de nieuwe vergunning niet langer een globaal geluidsquotum voor nachtvluchten, maar een individueel geluidsquotum per vliegtuig, met een graduele afbouw. Zo laat de vergunning de deur open voor nog 7 jaar geluidshinder, vinden de gemeenten. Het aantal vergunde vluchten werd verhoogd van 35.000 naar 55.000 per jaar of gemiddeld 150 per dag. Bovendien zijn volgens de gemeentebesturen de mogelijke effecten van stikstofemissie op kwetsbare en beschermde Natura 2000-gebieden niet bekeken.

We zijn ongerust over de nachtrust van onze inwoners

Mark Vos, burgemeester Riemst

“De huidige vergunning heeft een enorme impact op mens en milieu. Uiteraard erkennen we het economische belang van de luchthaven, maar we zijn eveneens ongerust over de nachtrust van onze inwoners", licht burgemeester Mark Vos (CD&V) van Riemst toe. "De gemeenten in de rand van Liège Airport willen aangename plekken zijn om te wonen. Er is onvoldoende rekening gehouden met de bekommernissen en adviezen van de gemeenten in Vlaanderen en Nederland. Daarom hebben we vandaag beslist de procedure tegen de vergunning verder te zetten via de Raad van State.”

VOKA-Limburg betreurt de beslissing van de gemeentebesturen om naar de Raad van State te stappen. De ondernemersorganisatie zegt dat ze voor de uitbreiding van de luchthaven van Luik is omdat die onze welvaart een boost kan geven met extra jobs. 

Meest gelezen