Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Credit Suisse blijft klappen krijgen, beurskoers zakt met 10 procent

De beurskoers van de Zwitserse bank Credit Suisse is in de loop van de dag met 10 procent gedaald. De Zwitserse nationale bank verstrekt Credit Suisse nochtans een lening van 50 miljard Zwitserse frank (50,7 miljard euro). Maar dat volstaat dus niet om de onrust op de markten te temperen. Ook de BEL20 deelt in de klappen.

De onrust rond de Zwitserse bank Credit Suisse blijft aanhouden. De op één na grootste bank van Zwitserland wordt meegezogen in de neerwaartse spiraal die eind vorige week de Silicon Valley Bank en Signature Bank deed omvallen.

Dinsdag nog leed de bank het grootste koersverlies in zijn 170-jarige geschiedenis. Het aandeel zakte toen naar een recordlaagte van 1,56 Zwitserse frank (1,58 euro). Die daling kwam er nadat de Saudische grootaandeelhouder van Credit Suisse had gezegd dat hij niet langer bereid was om extra te investeren in de Zwitserse bank. Prompt haalden klanten op twee dagen tijd maar liefst 450 miljoen dollar (423 miljoen euro) weg dat belegd was in fondsen van Credit Suisse.

Het aandeel van de bank herstelde zich gisteren ietwat toen de Zwitserse nationale bank zich bereid toonde om een noodlening van 50 miljard Zwitserse frank (50,7 miljard euro) te voorzien. Maar die opkikker was van korte duur. Beleggers lijken te betwijfelen dat het bedrag van de noodlening zal volstaan. Vandaag duikt het aandeel opnieuw. Het is op dit moment nog 1,8 Zwitserse frank waard. 

Europese Centrale Bank maakt zich nog geen zorgen

Vanmiddag zat de toezichtsraad van de Europese Centrale Bank samen. Die maakt zich nog geen zorgen over de stabiliteit van de Europese banken.

Toch laat de onrust zich voelen op de Europese beurzen. Die duiken in het rood. De BEL20 ging vandaag al tot 1,7 procent lager. De BEL20 heeft een slechte week achter de rug. Het is al van november geleden dat ze nog zo laag stond.

"De markt houdt niet van onzekerheid"

"Er circuleren allerhande scenario's", zegt Ellen Vermorgen, beursjournalist bij de krant De Tijd in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. "Dat Credit Suisse in een gedwongen huwelijk zou moeten met de nummer één in de Zwitserse bankwereld, UBS. Maar UBS ziet dat helemaal niet zitten om het zieke broertje van Europa in te kapselen. Er is dus heel veel twijfel en daar houdt de markt niet van. De twijfel kruipt in het hoofd van de beleggers."

Maar als 50 miljard niet volstaat, wat dan wel? "Vertrouwen is het belangrijkste actief voor een bank. Als je dat niet hebt, dan mag je er zoveel op gooien als je wil maar dan zal het altijd onvoldoende blijven. De vraag is: kan Credit Suisse nu klanten herwinnen, nu ze die levenslijn heeft gekregen? Er stroomt veel geld weg uit de bank. Het zal een race tegen de tijd zijn om dat vertrouwen te herstellen zonder dat er vers kapitaal nodig is." 

"Het is onduidelijk wat er nu moet gebeuren. In de achterkamers van de financiële wereld wordt er nu druk gedebatteerd. Het is nu alle hens aan dek."

Wordt dit een nieuwe bankencrisis? "Ik vind dat woord te beladen op dit ogenblik. Er is absoluut een crisisgeur, maar banken zijn nu veel beter gekapitaliseerd dan in 2007 of 2008. Zeker Belgische banken zijn nu dubbel zo goed gebufferd als ten tijde van de financiële crisis. Er is nu ook scherper toezicht. De sector staat dus sterker om een storm te trotseren."  

Voor de kleine belegger die met zijn spaarcenten heeft geïnvesteerd in een bank, is dit wel opnieuw een klein trauma. "Voor hen komt dit op een heel pijnlijk moment. Iedereen in de markt heeft een collectief trauma over wat er destijds is gebeurd met Fortis en Dexia. Dit jaar durfden mensen opnieuw een teen in het water te steken met bankaandelen. Die werden opnieuw populairder, ook bij kleine beleggers. Tot voor deze week was dat een juiste inschatting. De banken waren de sterkste sector op de Europese beurzen. Maar die winst is nu in één keer weggemaaid."

De Tijd-journalist Ellen Vermorgen legt in "De Wereld Vandaag" uit waar de onrust op de markten vandaan komt.

Meest gelezen