De locatie waar een kazerne voor 1.000 militairen moet komen
Foto Johan Verbruggen

Actiecomité stelt Geraardsbergen in gebreke voor plannen om grote legerkazerne te bouwen

In Geraardsbergen heeft een actiecomité de stad in gebreke gesteld voor haar plannen om een grote legerkazerne neer te poten in de deelgemeente Schendelbeke. Het actiecomité begrijpt niet waarom de stad geen alternatieve locatie voorstelt en dreigt met juridische stappen. 

Het actiecomité Red de Godsbergkouter heeft de stad Geraardsbergen in gebreke gesteld vanwege haar plannen en communicatie rond de komst van een grote legerkazerne in de deelgemeente Schendelbeke. Vorig jaar besliste Defensie dat op die locatie, die de stad had voorgedragen, een legerkazerne zal komen die plaats moeten bieden aan 1.000 militairen. 

Overlast voor de buurt

De plannen stuiten op protest bij heel wat buurtbewoners. "Het probleem is dat die kazerne tussen vier woonkernen zal komen, dus de impact op het verkeer zal enorm zijn", zegt Jens Rottiers van het actiecomité. "Verder vrezen we ook dat de schietstanden van de kazerne onvermijdelijk voor geluidsoverlast zullen zorgen."

De stad saboteert doelbewust haar eigen alternatievenonderzoek

Jens Rottiers van het actiecomité

"We eisen dat de stad ook alternatieve locaties voorstelt", gaat Rottiers verder. "Wat we nu merken is dat de stad veel grote percelen verkoopt waarmee ze haar eigen alternatievenonderzoek doelbewust saboteert. Zo heeft de stad een reden om te zeggen dat er geen andere optie is dan de kazerne op de Godsbergkouter te bouwen."

Burgemeester Guido De Padt betreurt die verdachtmaking. "Het comité verwijst hiermee naar de verkoop van een bedrijventerrein aan SOLVA", zegt de burgemeester. "We waren al jaren bezig met dat dossier. Het staat dan ook volledig los van de zoektocht naar de geschikte locatie voor de kazerne. Over enkele maanden start er sowieso een ruimtelijk uitvoeringsplan waarbij ook bekeken wordt of er geen betere locaties zijn."

Juridische stappen

Het actiecomité wacht nu op een officiële reactie van zowel de stad als Defensie. "Als zou blijken dat de stad geen gehoor geeft aan onze eisen, dan gaan wij zeker juridische stappen ondernemen", besluit Rottiers.

Eerder kwam er ook al een grote petitie tegen de komst van de nieuwe kazerne. Zo lieten onder meer omliggende landbouwers weten dat ze zich verzetten tegen de plannen. De gekozen locatie ligt namelijk op grond die bedoeld is voor landbouw. Of ook zij juridische stappen overwegen, is nog niet zeker.

Meest gelezen