Deadline voor stookoliepremie nadert, maar grote achterstand bij afhandeling van aanvragen

Wacht jij nog op je stookoliepremie van 300 euro van de federale overheid? Dan ben je lang niet de enige, want de behandeling van de aanvragen loopt grote vertraging op. De FOD Economie vraagt om geduld te hebben en geeft een aantal tips om de behandeling sneller te doen verlopen.

De federale regering nam een aantal maatregelen om de hoge energiekosten te drukken. Een van die maatregelen is de stookoliepremie. Wie stookolie laat leveren tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023 heeft doorgaans recht op een eenmalige premie van 300 euro.

Tot daar het goeie nieuws, want de verwerking van de aanvragen loopt stroef. Dat het aantal aanvragen hoog zou zijn, mag geen verrassing zijn voor de FOD Economie. Meer dan anderhalf miljoen Belgische gezinnen verwarmt nog met stookolie. Vooral in Wallonië is het nog een populaire verwarmingsbron.

"We hebben al zo'n 900.000 aanvragen binnengekregen", legt Lien Meurisse, woordvoerder van de FOD Economie, uit bij "De inspecteur" op Radio2. "Daarvan zijn er 320.000 op papier en vooral daar loopt de wachttijd hoog op. We begrijpen dat dit vervelend is en we proberen alle dossiers zo snel mogelijk te behandelen."

We krijgen gemiddeld 5.000 telefoons per dag
Lien Meurisse van de FOD Economie

Een preciezere wachttijd kan de FOD Economie niet geven, maar blijkbaar is het niet uitzonderlijk dat wie in oktober of november vorig jaar zijn aanvraag op papier heeft ingediend, nog altijd op een reactie wacht. "Als de aanvraag aangetekend is opgestuurd, is ze toegekomen en zal ze door ons worden behandeld", probeert Meurisse gerust te stellen.

Bellen met vragen brengt vaak geen soelaas. De FOD Economie heeft extra mensen aangenomen en werkt ook samen met een extern callcenter, maar de overheidsdienst ontvangt gemiddeld 5.000 telefoons per dag. Niet alleen over de stookoliepremie, maar ook over de andere energiemaatregelen van de overheid. Slechts 35 procent van die telefoons wordt ook effectief beantwoord.

Om je aanvraag zo vlot mogelijk te laten verlopen, heeft de FOD Economie volgende tips:

  • Doe je aanvraag online als je kan, dat verloopt sowieso sneller
  • Geen bevestigingsmail gekregen? Check je spamfolder
  • Voor appartementsbewoners: vul op het document het leveringsadres in, NIET het adres van de syndicus
  • Dien ten laatste op 30 april je aanvraag in

Nu bestellen?

Aangezien de deadline nadert om je aanvraag in te dienen, is het geen slecht idee om nog snel stookolie te bestellen (als je dat tenminste sinds 15 november 2021 niet meer hebt gedaan, anders had je al recht op de premie).

Stookolie bestellen in de winter is geen goed idee, want dan staan de prijzen doorgaans hoger, maar nu staat de lente voor de deur. "Ik heb vandaag een bestelling geplaatst", vertelt Johan Mattart van de beroepsvereniging van brandstofhandelaars. "De prijzen zijn nu met 5 cent gedaald door zorgen op de financiële markten. Dit is dus wel een goed moment om te bestellen."

Meest gelezen