Zo zag de ijpiste er in Lebbeke voor corona nog uit
Foto via gemeente Lebbeke

Dunner ijs en volledig afgesloten: Lebbeke komt met energiezuinige manier om ijspiste aan te leggen

Er komt volgende winter opnieuw een ijspiste in het centrum van Lebbeke. Door corona en door de hoge energiekosten lag er vorige winter geen piste, maar dankzij enkele inventieve energiemaatregelen heeft de gemeente nu een oplossing gevonden om een ijspiste aan te leggen die evenveel zal kosten als vóór de hoge energieprijzen.

Goed nieuws voor wie in de buurt van Lebbeke woont, want de gemeente zal volgende winter weer een ijspiste voorzien in het centrum, op de Grote Plaats.  Corona en de hoge energieprijzen zorgden ervoor dat er twee jaar lang geen ijspiste was in de gemeente. "Om zo'n scenario's te vermijden zijn we er deze keer extra vroeg bij", zegt burgemeester Jan Vanderstraeten (CD&V). "We hebben namelijk een manier gevonden om een piste aan te leggen die weinig energie verbruikt."

Energiebesparende maatregelen

De belangrijkste wijziging is dat de piste in een volledig afgesloten tent zal liggen. "Die moet de wind tegenhouden en ervoor zorgen dat er altijd een stabiele temperatuur is van vijf à zes graden", klinkt het. "Ook het ijs zelf zal tot drie centimeter dunner zijn, maar daar zal je als schaatser niets van merken."

Alle maatregelen samen moeten zorgen voor een besparing van ongeveer 40 procent op de geraamde energiekosten. "Dat is een grote besparing, maar de energieprijzen zijn ook bijna dubbel zo hoog sinds de laatste keer dat we een ijspiste hebben aangelegd. Daarom zou het volgens onze berekeningen nu evenveel kosten als toen."

Meest gelezen