foto Stad Gent

'Heiligste wijk van Gent' zet deuren van 12 gebedshuizen open: "Een buurt vol spiritualiteit"

In Gent zetten de 12 gebedshuizen in de Rabotwijk de deuren open voor het publiek. Bezoekers kunnen er kennis maken met vier moskeeën, één boeddhistische tempel en allerlei verschillende kerken. “Het is uniek dat er zo'n diversiteit aan religies is op zo’n kleine oppervlakte en ik heb ook ontdekt hoe dat komt”, stelt stadshistorica Tina De Gendt. 

Het Gentse stadsmuseum STAM zoekt al langer naar bijzondere verhalen in de verschillende wijken. Stadshistorica Tina De Gendt gaat altijd een hele tijd op veldonderzoek. In de Rabotwijk ontdekte ze achter garagepoorten en gewone gevels heel wat gebedshuizen. "Als je er rondloopt, kom je het ene na het andere gebedshuis tegen." De wijk telt islamitische, katholieke, orthodoxe, anglicaanse en boeddhistische gemeenschappen. "Ik vroeg me af hoe dat kon en ben op onderzoek gegaan."

De status van de wijk als vrijplaats voor minderheidsreligieus is ontstaan in 1865. "Toen werd de allereerste Gentse protestantse kerk in de Rabotwijk gebouwd. Ze stond er vóór er een katholieke kerk was. De protestanten moesten zich wel wat weren tegenover de katholieke meerderheid. Ze begonnen samen te werken met andere minderheidsreligies. En zo komt het dus dat ze langzamerhand allemaal een plek hebben gekregen in de wijk. De latere migratiegolven hebben dat versterkt. Dat zorgt ervoor dat er nu in de wijk enorm veel gebedshuizen zijn. Het is de ‘holy corner’ van Gent met heel veel spiritualiteit." 

"In elk gebedshuis staat iemand klaar om uitleg te geven"

Het STAM heeft, samen met de gebedshuizen, een opendeurdag op poten gezet om bezoekers te laten kennismaken met de grote religieuze diversiteit in de wijk. "In elk gebedshuis is er iemand die klaar staat om uitleg te geven. Bezoekers kunnen aan de hand van een kaartje of de erfgoedapp zelf aan de slag. Aan alle gebedshuizen staan er ook infoborden. De gegidste wandelingen zijn jammer genoeg al volzet, maar een spontaan bezoek kan even goed", zegt Marieke Vangheluwe van het STAM. 

foto STAM

"Er vallen heel wat verborgen parels te bezoeken", benadrukt De Gendt. "Het interieur van de orthodoxe kerk is fenomenaal, de kleurenpracht van de Pakistaanse moskee is ongezien en de Turkse moskee zit in een oude elektriciteitscentrale uit het interbellum."

Het project rond de gebedshuizen kadert in "De vierkante kilometer" van het STAM. Stadshistorica Tina De Gendt trekt telkens naar een andere Gentse wijk op zoek naar vergeten verhalen en geschiedenissen. De resultaten van haar onderzoek in de Rabotwijk zijn nog tot eind maart gratis te zien in het STAM. Eerder kwamen ook al de wijken Muide en Brugse Poort aan de beurt. Op dit moment is De Gendt op onderzoek in de Dampoortwijk. Je leest meer over het project op de website van het museum

Meest gelezen