© VRT - Geert Van Hoeymissen

Wetenschapsjournaliste Jacotte Brokken wordt de nieuwe weervrouw van VRT

Vanaf maandag 3 april wordt Jacotte Brokken de nieuwe weervrouw van VRT. Ze wordt de nieuwe collega van Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen na het afscheid van Frank Deboosere, die na 36 jaar met pensioen gaat. Jacotte werkte achter de schermen al voor VRT, doceert journalistiek en maakt ook podcasts en online video's over wetenschap.

Na een carrière van 36 jaar, presenteert Frank Deboosere op maandag 20 maart zijn allerlaatste weerbericht. Het einde van een tijdperk, maar er is versterking op komst. Sabine Hagedoren en Bram Verbruggen krijgen er vanaf 3 april een nieuwe collega bij: Jacotte Brokken.

Jacotte is afkomstig uit het Waasland, is afgestudeerd als chemicus aan de universiteit van Antwerpen en geeft les aan toekomstige journalisten aan de Arteveldehogeschool in Gent. Sinds 2019 werkt ze ook als digital creative achter de schermen mee aan VRT-projecten.

Jacotte heeft ook veel ervaring met wetenschapscommunicatie. Ze geeft lezingen, workshops en maakt podcasts en online video's over wetenschap.

BEKIJK - De nieuwe weervrouw Jacotte Brokken stelt zichzelf voor vanop het dak van het VRT-gebouw

Videospeler inladen...

Vanaf begin april komt daar dus ook het VRT-weerbericht op radio, televisie en online bij. Jacotte zal twee dagen per week als weervrouw aan de slag gaan op alle platformen. 

Ze zal op 3 april voor het eerst te horen zijn op Radio2 rond 11.30 uur. Jacotte maakt haar televisiedebuut op Eén om 20.10 uur. 

Complexe weermodellen en -voorspellingen vertalen naar een breed publiek stond al lang op mijn bucketlist

"Ik kijk er enorm naar uit om mij in dit nieuwe stukje wetenschapscommunicatie te smijten", zegt Jacotte. "Want dat is uiteindelijk ook wat het weer is: de complexe weermodellen en voorspellingen van het KMI vertalen naar een handig en verstaanbaar weerbericht voor een breed publiek".

"Ik heb al heel wat ervaring met wetenschap brengen op sociale media en in online video. Datzelfde op radio en tv klaarspelen, stond al een hele tijd op mijn bucketlist."

Uitleg bij het weer is meer dan ooit erg belangrijk

Dimitri Verbrugge, hoofdredacteur VRT NWS

Jacotte zal ook regelmatig uitleg geven bij VRT NWS. "Als je ziet hoe weerfenomenen en de klimaatverandering ons dagelijks leven bepalen, is uitleg bij het weer meer dan ooit erg belangrijk", zegt hoofdredacteur Dimitri Verbrugge.

"Ik ben dan ook blij dat Jacotte ons weerteam met Sabine en Bram komt versterken. Zo willen we alle Vlamingen elke dag van het jaar blijven informeren over het weer op radio, tv en online. We wensen Jacotte alle succes toe."

Meest gelezen