Oekraïense vluchtelingen in Brussel.
Kevin Van Den Panhuyzen-BRUZZ

Meeste Oekraïense vluchtelingen blijven ook dit jaar nog in ons land

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne vroegen 66.648 Oekraïners het statuut van tijdelijke bescherming aan in ons land. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Van hen zijn er vandaag nog steeds 41.892 in het land.

Een groot deel van de gevluchte Oekraïners die in ons land tijdelijke bescherming hebben aangevraagd, blijft hier ook. Ze hebben de zogenaamde A-kaart, een legitimatiebewijs dat op 4 maart is vervallen, hernieuwd. Een derde van de groep, zowat 22.000 Oekraïners, heeft dat nog niet gedaan.

Zo'n 66.648 Oekraïners kregen sinds maart 2022 het statuut van tijdelijke bescherming in ons land. Ze krijgen dan een A-kaart in de gemeente waar ze gaan wonen of worden opgevangen. Die hebben ze nodig om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een arbeidscontract te sluiten.

Die kaart moest twee weken geleden hernieuwd worden. 40.422 Oekraïners hebben dat al gedaan. "Hun verblijfsvergunning werd recent verlengd door de Europese Unie, omdat de oorlog helaas nog niet is afgelopen", zegt De Moor. "Ze zullen een tweede jaar die tijdelijke bescherming hebben."

Daarnaast is er een groep die pas in 2023 voor de eerste maal een kaart aanvroeg. In totaal beschikken zo vandaag 41.892 Oekraïners met het statuut van tijdelijk beschermde over een geldige A-kaart. 

Daarnaast zijn ook 2.521 Oekraïners zonder zo'n A-kaart: zij zijn ingeschreven bij gemeentes en hebben de kaart nodig. Dat brengt het totaal op 44.413 Oekraïners in België met of zonder A-kaart.

Waarom zowat 22.000 Oekraïners die al eens een kaart hebben aangevraagd, dat niet opnieuw deden, wordt niet systematisch bijgehouden. Mogelijk zijn ze teruggekeerd naar Oekraïne of naar een ander land. Of ze moeten de verblijfskaart nog vernieuwen, of zijn op dit moment bezig met de procedure te doorlopen.

BEKIJK - Veronika en haar gezin willen in België blijven: "Het zal in Oekraïne nog lang niet goed zijn"

Videospeler inladen...

Meest gelezen