Archieffoto

Moerdijkvaart in Gistel na een maand nog steeds vervuild met olie en vetten

Na een maand is de Moerdijkvaart in Gistel nog altijd vervuild. Sinds midden februari drijven er vetten en olie op het water. Het vuil hoopte zich op waar de Moerdijkvaart en het kanaal Plassendale-Nieuwpoort samenkomen. 

De brandweer en een gespecialiseerde firma kwamen midden februari meteen ter plaatse om de smurrie uit de vaart te halen. Maar er was veel te veel vervuiling en de capaciteit van het materiaal om alles op te zuigen bleek te beperkt. "Het riet waar er olie tussen zat is nu gemaaid. Er zijn ook drijvende dammen aangelegd op de Moerdijkvaart. Voor die dammen blijft er nog smurrie drijven. De aannemer moet dit nu uit het water halen", licht de Gistelse schepen voor Leefmilieu Wim Aernoudt (N-VA) toe. Hij kan niet inschatten hoe lang dit nog zal duren. 

Vervuiler

De Vlaamse Milieumaatschappij startte met een onderzoek naar de oorzaak van de vervuiling. Volgens verschillende onafhankelijke bronnen komen de olie en het vet van het bedrijf Suprima. Dat is een bedrijf dat sauzen zoals mayonaise en ketchup maakt. De eigenaar van Suprima is de Ichtegemse schepen van economie en tewerkstelling Geert Vandaele (Liberaal 2018). De opruimkosten zijn sowieso voor de vervuiler. Maar Suprima blijft intussen ontkennen dat zij er iets mee te maken hebben.

Meest gelezen