Oudere persoon overleden na overdosis vitamine D, FAGG waarschuwt voor inname te hoge concentraties

Een oudere persoon is onlangs overleden na een overdosis vitamine D. Dat meldt het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. Die waarschuwt dat een hoge concentratie vitamine D gevaarlijk kan zijn bij een te hoge inname. 

De persoon overleed nadat hij twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerde vitamine D-capsule had ingenomen, terwijl een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De patiënt werd apathisch. Een bloedonderzoek bevestigde zogenoemde "hypercalciëmie" en "hypervitaminose D".

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, zegt professor Chantal Mathieu van het UZ Leuven. "Als je daar te veel van inneemt, kun je dat niet zomaar uitplassen. Daardoor ga je vitamine D opstapelen, wat tot een vergiftiging kan leiden. Het verhoogt de kalkopname in je darmen. Je nieren gaan minder kalk uitscheiden, waardoor het calciumgehalte in je bloed stijgt. Dat kan klachten geven van verminderd bewustzijn, maar ook hartritmestoornissen waardoor je dus kan overlijden."

BEKIJK - Christophe Matthys (KU Leuven): "Overdosis vitamine komen we zelden tegen, dit is een alleenstaand geval":

Videospeler inladen...

"Praat met uw dokter"

Er bestaan veel geneesmiddelen en voedingssupplementen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten, en ze worden vaak in verschillende doseringen aangeboden. Die producten kunnen gemakkelijk een intoxicatie veroorzaken wanneer er fouten in de dosering worden gemaakt, zegt het FAGG.

Daarom benadrukt het agentschap dat het belangrijk is om de doseringsaanbevelingen voor geneesmiddelen op basis van vitamine D of vitamine D-derivaten goed op te volgen. Iets wat professor Mathieu beaamt: "Praat met uw apotheker, praat met uw arts, want de dosis is belangrijk".

Het is ook belangrijk om de calciumspiegel en de nierfunctie van een patiënt op te volgen tijdens de behandeling met vitamine D, vervolgt het FAGG. "Dat is zeker noodzakelijk bij ouderen en bij patiënten die tegelijkertijd ook behandeld worden met hartglycosiden (tegen hartritmestoornissen) of diuretica (medicatie die uitscheiding van water door de nieren bevordert)."

Wanneer er hypercalciëmie optreedt, moet de patiënt de behandeling met vitamine D stopzetten. Symptomen van hypercalciëmie zijn anorexie, constipatie, gewichtsverlies, braken, lusteloosheid, depressie, hoofdpijn, spijsverteringskrampen, nierproblemen en hartproblemen.

Meest gelezen