© Peter Malaise

Proces rond tennisfraude op eerste dag geschorst in Oudenaarde

Het proces rond tennisfraude dat plaatsvindt in Oudenaarde is op de eerste dag met een week geschorst. De advocaten van de verdediging vonden het dossier een warboel en vragen een inventaris van alle stukken. De rechtbank besliste die vraag in beraad te nemen en volgende vrijdag een tussenvonnis te vellen.

Het proces gaat over een Armeens-Belgische bende die vanuit Geraardsbergen tennissers zou hebben omgekocht en zou gegokt hebben op wedstrijden. Er staan 28 verdachten terecht, bij hen zeven Belgische tennissers. De zaak ging in 2018 aan het rollen, toen de onderzoeksrechter in Oudenaarde vijf verdachten liet aanhouden op verdenking van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Bij hen een Armeniër, het vermoedelijke kopstuk, die vanuit Sint-Gillis een internationaal netwerk zou aangestuurd hebben dat grote gokwinsten opstreek door minstens 375 tennismatchen te vervalsen.

Zitting geschorst

De advocaten van de verdediging startten de zaak met opmerkingen over het dossier. "Het is een warboel, een vuilbak. De zaak is niet in staat", pleitte Walter Van Steenbrugge, de advocaat van drie Belgische tennissers. Andere advocaten sloten zich daarbij aan. Ze stelden dat het strafdossier gebrekkig, onvolledig en ontoegankelijk is. Het openbaar ministerie was het daar niet mee eens. De advocaten van de tennisfederaties zeggen dat ze wel alle stukken konden terug vinden, en dat het dossier wel in orde is. Maar de rechtbank nam de vraag in beraad en besliste om volgende week vrijdag een tussenvonnis uit te spreken. 

Meest gelezen