Rolls-Royce krijgt 3 miljoen euro van Britse overheid om kleine kernreactor te bouwen op de maan

De Britse fabrikant Rolls-Royce heeft 3 miljoen euro ontvangen van het Britse ruimtevaartagentschap om een kleine kernreactor op de maan te bouwen. Die zou in de toekomst stroom moeten kunnen leveren aan één of meerdere maanbasissen waar astronauten verblijven. 

Het Britse ruimtevaartagentschap, UK Space Agency, meldt in een persbericht dat het 2,9 miljoen pond (3,3 miljoen euro) geeft aan Rolls-Royce om een nucleaire testreactor op de maan te bouwen. Het ruimtevaartagentschap had ook vorig jaar al 285.000 euro geïnvesteerd in het onderzoek ernaar. 

"Wetenschappers en ingenieurs van Rolls-Royce werken aan het micro-reactorenprogramma voor de ontwikkeling van een technologie die de noodzakelijke energie zal leveren aan mensen om op de maan te leven en werken", klinkt het.

"Nucleaire energie kan de duurtijd van toekomstige maanmissies en hun wetenschappelijke waarde aanzienlijk verhogen", klinkt het. Ook verschillende Britse universiteiten, zoals die van Oxford, werken mee aan het project.

Rolls-Royce gaat ervan uit dat een eerste kernreactor, die ongeveer de grootte van een auto zal hebben, al tegen 2029 zal klaar zijn om naar de maan te sturen. "Deze financiering maakt het mogelijk om van onze reactor een realiteit te maken", zegt directeur Abi Clayton van Rolls-Royce.

Vijftig jaar nadat de laatste mens een voet op de maan zette, willen verschillende landen en commerciële bedrijven terug naar de maan. Maar dan voor langere tijd dan tijdens de Apollomissies in de jaren 60 en 70. Eén van die ambities is een permanent bewoonde maanbasis.

De samenwerking met Rolls-Royce komt er nadat het Britse ruimtevaartagentschap eerder had aangekondigd dat het zo'n 58 miljoen euro aan middelen ter beschikking heeft voor Britse bedrijven die communicatie- en navigatiesystemen ontwikkelen voor maanmissies. Rolls-Royce werkt overigens ook aan kleine modulaire nucleaire reactoren voor elektriciteitsproductie op aarde.

Meest gelezen