Videospeler inladen...

Tom Hannes vertelt over zijn leven als zenboeddhist: "Het is allesbehalve wollig"

Boeddhisme is nu officieel de achtste levensbeschouwing in ons land. Voor Tom Hannes komt deze beslissing zeker niet te vroeg. Hij gaat door het leven als zenboeddhist en vertelt in "VRT NWS Laat" wat dat inhoudt.

"Ik ben er al 20 jaar mee bezig, het is goed dat het eindelijk wordt erkend." Sinds 1989 is Tom Hannes zenboeddhist. Hij las er een boek over en was meteen overtuigd. "Het heeft daarna wel een aantal jaren geduurd voor ik bij iemand in de leer ben gegaan." In het begin had hij nochtans een heel vertekend beeld van boeddhisme. "Ik dacht dat het heel zweverig was, met vliegen in de lucht. Pas toen ik daarover ben beginnen te lezen, bleek het allesbehalve wollig te zijn."

Hoe word je boeddhist?

"Er is geen patent op het woord boeddhist, dus er zijn ook verschillende antwoorden op die vraag. Iedereen die zich boeddhist wil noemen, mag dat doen. Maar er is wel een manier om formeel boeddhist te worden, we noemen dat toevlucht nemen. Dat komt erop neer dat je uitspreekt dat je je leven richt naar het leven van de Boeddha."

BEKIJK - Dit is hoe Tom Hannes zenboeddhist is geworden:

Videospeler inladen...

Wat is zenboeddhisme?

Er zijn heel veel verschillende soorten boeddhisten, zegt Tom Hannes. "Het is ooit begonnen met Boeddha, maar voor alle duidelijkheid, dat is geen god. Het was een filosoof en tijdgenoot van Socrates die een levensfilosofie had bedacht. Dat is dan overgewaaid naar verschillende culturen en dynastieën. Onder meer India, China, Japan en nu ook het Westen. In al die verschillende tijdperken en culturen bestaan verschillende soorten boeddhisme."

Het verschil met traditionele godsdiensten is dat boeddhisme een levensbeschouwing is en eigenlijk geen godsdienst. "Het gaat over jezelf en je relatie met mensen, dieren en dingen. Daarbij hoort ook veel meditatie."

Tegelijkertijd zijn er ook veel gelijkenissen. "Er is een altaar met een beeldje op, je brandt wierookstokjes, er zijn buigingen en er wordt gezongen. Boeddhisme neemt de plaats in van een traditionele godsdienst, in mijn geval het christendom. Het is een soort zingeving."

BEKIJK - Hoe zit een doorsnee dag voor Tom Hannes eruit?

Videospeler inladen...

Wat betekent die erkenning nu?

De erkenning betekent dat er geld in het laatje komt voor de werking, maar ook dat er in het gemeenschapsonderwijs ruimte kan worden vrijgemaakt voor lessen over boeddhisme. Er zijn dan ook 150.000 boeddhisten in België. "Ik denk wel dat er vraag naar zal zijn, omdat het huidige aanbod gewoon niet volstaat."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Tom Hannes in "VRT NWS Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen