Foto: Jasper Jacobs

Pyromaan (39) die Hoboken in de ban hield is veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf voor 12 brandstichtingen 

De pyromaan uit Hoboken die 12 auto's in brand stak, is veroordeeld tot 5 jaar cel met uitstel. De vrouw (39) wou wraak nemen op de eigenaars van de wagens, omdat ze geen luchtzuiveraar of stofzuiger van haar wilden kopen. Volgens haar advocaat was ze zwaar depressief en kon ze niet meer helder nadenken. Ze moet de slachtoffers ruim 125.000 aan schadevergoedingen betalen.

De rechter van de correctionele rechtbank in Antwerpen heeft de vrouw veroordeeld voor maar liefst 12 nachtelijke brandstichtingen tussen 28 januari 2022 en 26 maart 2022. Op 26 maart werd ze op heterdaad betrapt toen ze een bestelwagen in brand stak in de Kempenlandstraat in Hoboken. De politie was daar aan het controleren, omdat er al meermaals brandstichtingen plaatsvonden in die wijk. De politie vond brandversnellers in haar handtas. Die trof de politie ook aan in haar woning, samen met aanmaakproducten.

De inwoners van Hoboken waren in die periode zeer ongerust, omdat de vrouw op verschillende locaties toesloeg en soms meermaals per nacht. Tijdens de nacht van 20 maart stak ze 5 auto's in Antwerpen in brand. Ze viseerde sommige slachtoffers zelfs 2 keer. 

Volgens het openbaar ministerie handelde de vrouw uit wraak. Ze werkte als zelfstandig vertegenwoordigster en verkocht stofzuigers en luchtzuiveraars op commissie. Als mensen weigerden te kopen, stak ze hun auto's in brand.

Geestelijke gezondheid

Naast de brandstichtingen stond ze ook terecht voor een extreem geval van belaging dat vier jaar duurde. Volgens de advocaat van de pyromaan ligt de oorzaak bij haar geestelijke toestand. "Een auto in brand steken, omdat iemand geen stofzuiger wil kopen, is natuurlijk absurd. Het toont de vertroebeling van haar geestelijke toestand", aldus meester John Maes, die 2 van de 14 brandstichtingen betwistte.

Voor die twee brandstichtingen is ze vrijgesproken maar voor de overige 12 brandstichtingen is ze veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar met uitstel. Ze moet de slachtoffers ruim 125.000 euro aan schadevergoedingen betalen. Dat bedrag kan nog oplopen, want een aantal vergoedingen zijn voorlopig toegekend.

Meest gelezen