foto Stad Gent

Zorgverblijf vraagt de stad Gent om kermis rolstoelvriendelijker te maken: "We konden amper één attractie bezoeken"

De Karrekol vzw, een zorgverblijf voor mensen met een meervoudige beperking, wil dat Gent meer inspanningen doet om de Halfvastenfoor ook voor rolstoelgebruikers toegankelijker te maken. Een eerder bezoek draaide uit op een sisser, ze konden maar één attractie bezoeken. "Er moet meer aandacht voor komen", zegt directeur Jonas Dierckens. De stad belooft al een snelle screening en overleg met andere lokale besturen. 

"We gingen met een zestal bewoners en drie begeleiders op uitstap naar de Halfvastenfoor", zegt Jonas Dierckens van De Karrekol. Het is een voorziening in Drongen, bij Gent, waar mensen met een meervoudige beperking wonen. "We moesten daar vaststellen dat we, jammer genoeg, maar één attractie konden bezoeken. Slechts één uitbater had een oprijplaat voorzien zodat de mensen met een rolwagen binnen konden. We hebben ook nog oliebollen gegeten en er het beste van gemaakt." Dierckens vraagt nu meer inspanningen om de toegankelijkheid op te drijven. 

Screening en overleg

De stad geeft toe dat de kermis niet integraal toegankelijk is. "Er is wel elke editie een prikkelarme dag waarop de foorkramers meer dan 1.000 mensen met een verstandelijke beperking uitnodigen en trakteren. Er zijn inspanningen om mensen met een fysieke beperking te helpen, maar het is niet eenvoudig. De ruimte is beperkt en sommige attractie staan hoog van de grond", reageert schepen Sofie Bracke (Open VLD). De stad belooft nu dat de toegankelijkheidsambtenaar snel een screening maakt om te kijken waar het snel beter kan. Er komt ook overleg met andere lokale besturen om het probleem op Vlaams niveau te bekijken. 

"We moeten hier overal meer aandacht voor hebben"

Dierckens is tevreden dat er iets beweegt. "We merken eigenlijk bij bijna elke uitstap dat toegankelijkheid een groot probleem is. De overheden moeten hier hun rol spelen. Het gaat ook niet enkel over mensen met een blijvende beperking, iedereen kan tijdelijk in een rolstoel belanden. De argumenten dat er te weinig plaats is en dat foorkramers zelf financiële inspanningen moeten doen, houden volgens mij geen steek." 

Meest gelezen