Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Pensioenprotesten in Frankrijk houden aan: opnieuw duizenden mensen op straat, 169 betogers opgepakt

Ook dit weekend houdt het felle protest tegen de hervorming van de pensioenleeftijd aan in Frankrijk. In verschillende steden en dorpen zijn gisteren opnieuw duizenden betogers de straat opgegaan. Op verschillende plaatsen, zoals op de Parijse Place d'Italie leidde dat tot relletjes, de Franse politie arresteerde gisteren 169 mensen. Vrijdag was het vooral onrustig op Place de la Concorde, waar nu een demonstratieverbod heerst.

In verschillende steden en dorpen in Frankrijk zijn gisteren opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan uit onvrede over de pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren. Er waren onder meer demonstraties in Caen, Saint-Étienne, Dijon, Grenoble, Toulouse, Marseille, Valence en Le Havre. 

Op sommige plekken was de sfeer gespannen. De politie moest in actie komen in onder meer Parijs, Nantes, Brest en Bordeaux. In totaal werden 169 mensen opgepakt bij de demonstraties. 

BEKIJK - Aan Place d'Italie in Parijs kwam het tot aanvaringen tussen betogers en politie:

Videospeler inladen...

Het merendeel van de arrestaties (122) werd verricht in Parijs waar het op verschillende plaatsen tot confrontaties kwam met de politie. Aan Place d'Italie in het dertiende arrondissement van Parijs kwamen meer dan 4.000 mensen samen om te protesteren. 

Relschoppers wierpen er barricades op, staken vuilnisbakken in brand, vernielden bushokjes en bekogelden de politie met allerlei projectielen. Die laatste reageerde met traangas en charges, 110 betogers werden daar opgepakt.

Demonstratieverbod

Op verschillende plaatsen in de hoofdstad heerst een verbod op demonstraties vanwege "ernstige risico's op verstoring van de openbare orde". Het verbod geldt onder meer aan het Franse parlement en aan Place de la Concorde, waar het de dagen voordien al tot confrontaties kwam tussen betogers en de politie. Toch werden ook daar gisterenavond 12 mensen opgepakt. 

Het plein ligt in de buurt van de Franse Assemblée nationale, waar premier Élisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. De hervorming maakt een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar mogelijk.

BEKIJK - Vrijdagavond kwamen duizenden demonstranten naar de Place de la Concorde in hartje Parijs:

Videospeler inladen...

De installaties van de grootste raffinaderij van TotalEnergies, gelegen in Normandië, zijn sinds vrijdagavond door een staking van het personeel dan weer aan het stilvallen. De stillegging zal verscheidene dagen duren, maar zou niet meteen tot brandstoftekorten in de tankstations van het land leiden.

BEKIJK - Het protest doet zich voor op tal van plaatsen in Frankrijk en treft verschillende sectoren:

Videospeler inladen...

Dieptepunt

In Frankrijk is het al wekenlang onrustig nadat aangekondigd werd dat de regering de pensioenleeftijd wil verhogen naar 64 jaar. Afgelopen week laaide het vuur nog eens extra op toen president Macron aankondigde een parlementaire stemming over de maatregel over te slaan via grondwetsartikel 49.3. "De race is daarmee politiek gereden", zegt Frankrijkcorrespondent Frank Renout in "De ochtend" op Radio 1.

Maar er is voor de president ook een keerzijde. "De populariteit van Macron zit op een dieptepunt", zegt Renout. "De mensen zijn hem beu en dat zie je duidelijk bevestigd in deze protesten."

Momenteel liggen nog twee moties van wantrouwen tegen de president in het parlement te wachten. Maandag wordt er gestemd. Maar de kans dat die moties het halen, is klein, denkt Renout. "De oppositie is intern erg verdeeld."

Bekijk: VRT NWS-journalist Steven Decraene brengt verslag uit vanuit Frankrijk

Videospeler inladen...

Meest gelezen