Foto: Koen Theuns

Brugse milieuactivist nu ook in België voor de rechter

De Brugse milieuactivist Wouter Mouton moet nu ook in België voor de rechter komen om zich te verantwoorden voor één van zijn acties. Vorige zomer kleefde hij zichzelf vast aan een belangrijk schilderwerk in het Groeningemuseum in Brugge. Eerder werd hij al in Nederland veroordeeld voor een gelijkaardige actie.

Wouter Mouton werkte zichzelf de voorbije jaren regelmatig in de belangstelling, onder meer door zich tijdens de bekerfinale voetbal vast te binden aan een doelpaal, maar ook door zichzelf vast te kleven aan kunstwerken. Met die "stunts" roept hij telkens op om meer aandacht te hebben voor het klimaat. 

In Nederland leverden zijn acties al een veroordeling op. Hij zat er drie weken in voorhechtenis en kreeg een straf van twee maanden, waarvan de helft voorwaardelijk nadat hij zich in Den haag had vastgekleefd aan het bekende schilderij "Het meisje met de parel".  Hij ging tegen de uitspraak in beroep, maar ondertussen dreigt hij dus ook in eigen land in de problemen te komen.

Levenslang museumverbod

Brugge had eerder al laten weten dat Mouton voor de rest van zijn leven niet meer welkom is in de stedelijke musea. Maar de stad trekt nu ook effectief naar de rechter om schadevergoeding te vragen voor een actie van afgelopen zomer. Mouton kleefde zich toen vast aan de "Madonna met kanunnik Van Der Paelen", een absoluut topstuk van Van Eyck in het Groeningemuseum. Het werk zelf liep geen schade op, Mouton hing vast aan het veiligheidsglas voor het schilderij. En ook dat glas kon achteraf worden schoongemaakt. "Het personeel heeft wel kosten moeten maken om hem te bevrijden", reageert Nico Blontrock (CD&V), de Brugse schepen van cultuur, "en die kosten willen we nu terug. Die man heeft het recht om zijn onvrede te uiten, maar daar zijn betere manieren voor dan een schilderij van onschatbare waarde in gevaar te brengen." 

De zaak komt normaal maandag voor. Al is de kans groot dat ze uitgesteld wordt. Volgens Mouton ontving hij de dagvaarding maar een tiental dagen geleden en hebben hij en zijn advocaat onvoldoende tijd gehad om zich voor te bereiden.

Meest gelezen